Négyötödös államfőt szeretne az MSZP

2012.04.04. 14:40

Az ellenzéki pártok köztársaságielnök-választásba való érdemi beleszólásának garanciáiról egyeztetett a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) szerdán. A MSZP-t Tóbiás József, az LMP-t Karácsony Gergely, a DK-t Varju László képviselte.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: a megbeszélés nem személyi kérdésekről, hanem arról a garanciáról szólt, amely biztosítja az ellenzéki pártoknak az érdemi beleszólást az államfő-jelölésbe vagy a szavazásba.

Közölte: az MSZP ezért az alaptörvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza az Országgyűlés, de azt is elfogadhatónak tartják, ha a Fidesz vállalja, hogy a jelöltjét nem kétharmaddal, hanem négyötöddel jelöli. Hozzátette: a jelölés szempontrendszerére vonatkozóan pedig határozati javaslatot nyújtanak be.

Mint mondta, az LMP és a DK azt jelezte az egyeztetésen, hogy a jövő keddig kialakítja álláspontját az ügyben. Közölte azt is, hogy a jövő keddre újabb egyeztetést kezdeményeznek, amelyen a Fidesz is jelezte részvételét.

Varju László, a DK-hoz tartozó független képviselő az egyeztetés után azt mondta, örül annak, hogy a jelöléssel kapcsolatban szempontrendszert és garanciákat készítenek elő, amelyet várhatóan a DK is támogatni fog. Közölte: a DK továbbra is Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője jelölését támogatja.

Karácsony Gergely, az LMP politikusa szerint az a kérdés, van-e bármilyen garancia arra, hogy az ellenzéki pártoknak "lapot osztanak" a jelöltállítási folyamatban, ezért támogatják azt az irányt, hogy az ellenzék kapjon erre nézve valamilyen intézményi garanciát.