Jogszerűen szedett be pénzt az orvosi kamara

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék szerdán jogerősen elutasította a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) keresetét, így a Magyar Orvosi Kamarának nem kell visszafizetnie az orvosoktól tavaly beszedett regisztrációs díjakat. A kamarába tavaly kötelező volt az orvosoknak belépni, és a minisztérium azt kifogásolta, hogy a szervezet ezért pénzt kér az orvosoktól. A bíróság szerint jogszerűen tette.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék szerdán elutasította a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) keresetét, így a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nem kell visszafizetnie az orvosoktól tavaly beszedett regisztrációs díjakat.

A Magyar Orvosi Kamara csak tavaly július elseje óta minősül közigazgatási hatóságnak, ezért azt megelőzően - a köztestület saját belső szabályzata alapján - a belépő tagoktól jogszerűen kérhetett regisztrációs díjat - indokolta a döntést Bogdányné Magyar Erzsébet bíró. Ezzel a Fővárosi Törvényszék elutasította a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) orvosi kamara elleni keresetét. A döntés jogerős, fellebbezésnek helye nincs. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium felülvizsgálati kérelmet nyújthat be a Kúriához - mondta a bíró.

Az adminisztrációra kellett a pénz a kamara szerint

Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény 2011. áprilisi módosítása kötelezővé tette a kamarai tagságot az egészségügyi tevékenység folytatásához. A MOK tagdíjszabályzata szerint az a tag, aki visszalépőként 2011. április 1. és 2011. május 31. között nyújtotta be a tagfelvételi kérelmét, háromezer forint összegű regisztrációs díjat volt köteles fizetni, egyébként a kamarába történő felvétel díja hatezer forint.

A minisztérium azt kérte, hogy a bíróság kötelezze a kamarát a 2011. április 1. és június 30. között indult tagfelvételi eljárások fejében beszedett regisztrációs díjak visszafizetésére, mivel ezeket a díjakat szerinte jogellenesen szedte be a kamara. A minisztérium szerint a tagfelvételi eljárás közigazgatási hatósági ügy, a kamara tehát kizárólag illetéket vagy igazgatási szolgáltatási díjat szedhetett volna.

A kamara az ellenkérelmében kifejtette, mind az illeték, mind a szolgáltatási díj szedésének az a célja, hogy az így beszedett összegek fedezzék az ügyekben eljáró hatóságok működési költségeit. A kamaránál szerintük jelentős többletkiadásokat okozott ebben az időszakban a nagyszámú tagfelvétel, az ezzel kapcsolatos eljárások lefolytatása, "az adminisztrációs személyzet rendkívüli munkavégzésére volt szükség".