Kósa belegabalyodott államfős nyilatkozatába

2012.04.04. 19:34

A Fidesz alelnöke először arról beszélt, hogy van jelöltje a pártnak az államfői posztra, aztán utána arról, hogy csak lehetőségek vannak, aztán meg arról, hogy lehet, hogy nincs is jelölt, de az is lehet, hogy több van.

Belezavarodott Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke beszédébe, amikor arról beszélt, hogy van-e államfőjelöltje a Fidesznek.

Egy sajtótájékoztatón, amit azért rántott össze Kósa, mert az LMP nem tudta összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást a népszavazási kérdésekhez, így azokról a parlament dönthet, a fideszes politikust Schmitt Pál lemondása miatt megüresedett államfői pozíció betöltéséről is kérdezték. Kósa szerint furcsa lenne, ha a Fidesz beleszólna ellenzéki pártok jelöltállításába, mert, mint az MTI idézi Kósát, "a Fidesznek van jelöltje, erről április 16-án fog tárgyalni - a miniszterelnök-pártelnök előterjesztése alapján - a Fidesz-KDNP-frakciószövetség."

Egészen eddig azt kommunikálta a kormánypárt, hogy két hét múlva Orbán fogja a jelöltet felvezetni, addig is keresik. A késlekedésnek az lehet az oka, hogy az elsőszámú esélyesnek tartott Kövér László vonakodik elvállalni a jelölést, pedig hétfőn, aznap, hogy lemondott Schmitt, még úgy tűnt, hogy Kövért azon nyomban meg is választják köztársasági elnöknek. Akkor ez nem következett be, helyette kezdte azt kommunikálni a Fidesz, hogy április 16-ig várni kell. Kövér a legfrissebb, a Heti Válasznak adott, a holnapi számban megjelenő interjúban nem tolta el magától az államfőjelöltséget, de mint mondta, van nála alkalmasabb személy erre a posztra, ahogyan korábban is volt.

Kósa a meglepő kijelentését követő újságírói felvetésre, hogy eszerint már megvan a név a kormányoldalon, azt felelte: "nincs, csak a lehetőségek vannak meg". Megjegyezte, jelöltjeikről nem fog kommentárt tenni, mert a Fidesz ebben is szeretne különbözni az MSZP-től.

Azzal a mondatával kapcsolatban, amely szerint "a Fidesznek van jelöltje", a sajtótájékoztató egy későbbi részében újságírói kérdésre Kósa Lajos azt válaszolta: "a Fidesznek vagy van jelöltje, vagy nincs, vagy egy, vagy több". A pillanatnyi megfogalmazásaiból - mondta - nem lehet semmilyen következtetést levonni, az említett mondatában pedig általában próbált fogalmazni. "Alkalmas embert kell választani, aki függetlenül attól, hogy milyen korábbi tisztségeket viselt, meg tudja-e testesíteni azt, ami a feladatából adódik" - Kósa Lajos szavai szerint a Fidesz ilyen embert keres az államfői posztra.