Menekülnek a tanárok az új igazgató miatt

Vágólapra másolva!
Huszonhárom tanár mondott le osztályfőnöki és munkaközösség-vezetői megbízatásáról egy szigetszentmiklósi gimnáziumban, miután szerintük indokolatlanul tették meg Kövér László egyik barátját igazgatónak. Az Országgyűlés sajtószolgálata szerint az új igazgatót, Mede Norbertet nem ismeri Kövér László.
Vágólapra másolva!

Tiltakozik a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium új igazgatójának megbízása ellen a tantestület és a szülők egy része; huszonhárom tanár szerdán lemondott osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői megbízatásáról is - olvasható az iskola honlapján, illetve a szülők által az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben.

A stop.hu szerdai írása szerint a pályázat érvénytelenítése után jelölt ki iskolaigazgatót a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) a szigetszentmiklósi gimnázium élére. Az iskola eddigi megbízott vezetője, Czita Zoltán azt mondta a honlapnak: az eredményhirdetés kijelölt napján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közölte, hogy a pályázatot érvénytelenítik, megbízott vezetőt állítanak az intézmény élére, és új pályázatot írnak ki.

Czita Zoltán a stop.hu-nak arról is beszélt, hogy a megbízott igazgató "az erős fideszes kötődésű" Mede Norbert, Kövér László házelnök barátja lett. Az Országgyűlés sajtószolgálata az MTI-nek megküldött szerdai kommünikéjében azt írta, minden alapot nélkülöz az a következtetés, hogy Mede Norbert az Országgyűlés elnökével ápolt kapcsolata miatt kapta meg az igazgatói megbízatást. "Ezzel szemben a valóság az, hogy Kövér László semmilyen személyes ismeretségi kapcsolatban nem állt és nem áll a cikkben szereplő úrral, így minden valóságalapot nélkülöz a cikk valamennyi további ezzel kapcsolatos állítása és következtetése" - zárul a közlemény.

A tiltakozást megküldték Hoffmann Rózsának is

A Batthyány gimnázium honlapjára időközben felkerült a tantestület kedden írt nyílt levele. Ebben "mélységes megdöbbenésüknek és felháborodásuknak" adnak hangot a fenntartói döntés miatt. Szerintük ez a döntés a nevelőtestület és alkalmazotti közösség túlnyomó többségének véleménye és kérése ellenére, szakmai indoklás és állásfoglalás nélkül született.

A levél tanúsága szerint tiltakozásukat megküldték Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak, Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának, Tarnai Richárd megyei kormánymegbízottnak és Horváth Péternek, a MIK központvezetőjének is.

Az MTI úgy tudja, hogy a szigetszentmiklósi gimnáziumban 42 tanár és három óraadó dolgozik, az előbbi körből huszonhárman írták alá az iskola honlapján is közzétett nyilatkozatot. E szerint "mivel az újonnan kinevezett igazgatóval való együttműködést lehetetlennek tartjuk, osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői megbízatásunkról a mai nappal lemondunk".

Minden a jogszabályok szerint történt

A Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) vezetője szerint a jogszabályoknak megfelelően bízta meg Mede Norbertet április 3-ával a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatói feladatainak ellátásával, a megbízás július 31-ig, az új pályázat eredményes elbírálásáig szól. Horváth Péter az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte: a jogszabály a fenntartó, a PMIK döntési körébe utalja az iskola vezetőjének megbízását, annak minden felelősségével együtt. A központ vezetője közleményében azt írta: a PMIK által kiírt pályázat, amely a nemzeti erőforrás miniszter döntésével zárul, nyílt és nyilvános, minden arra alkalmas pályázónak lehetőséget ad az indulásra.