Tulassay két hónapig még marad

Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem rektorának azonnali lemondását nem fogadta el Réthelyi miniszter, de így is egy hónappal korábban szűnik meg a mandátuma, mintha nem mondott volna le.
Vágólapra másolva!

A nemzeti erőforrás miniszter javaslata alapján kitölti két hónapos felmondási idejét Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora. Az egyetem szerdán azt közölte: megérkezett Réthelyi Miklós hivatalos levele, ebben a miniszter a rektor felmentésére 2012. május 31-ei időpontra tesz javaslatot az Országgyűlés elnökének, aki jelenleg a felmentésre jogosult köztársasági elnök jogkörét gyakorolja. A rektor természetesen tiszteletben tartja a javaslatot - tette hozzá az intézmény.

Az egyetemet 2003 óta vezető Tulassay mandátuma eredetileg június 30-án járt volna le. A rektor azonban vasárnap bejelentette, hogy lemond. Azzal indokolta szándékát, hogy úgy érezte, megszűnt a bizalom személye iránt a kormány irányából, az intézmény érdekét figyelembe véve pedig jobbnak látta most feloldani így a feszültséget.

Tulassyayra azért orrolhatott meg a kormány, illetve a kormánypárti képviselők, mert az SE szenátusa múlt csütörtökön visszavonta Schmitt Pál kisdoktori címét, ezzel pedig fordulatot vett a plágiumügy - amelynek elaltatására törekedett a kormányoldal. Schmitt és mögötte a kormányoldal egy rövid ideig kitartott, de hétfőn az államfő lemondott.

A Fidesz képviselői nem akarták hagyni Tulassay lemondását, és a hétfői frakcióülésen maga a miniszterelnök is jelezte, az a döntés született, hogy nem fogják elfogadni Tulassay azonnali lemondását.

Tulassay Tivadar lemondására hétfői parlamenti felszólalásában kitért a Fidesz frakcióvezetője is. Lázár János azt mondta: senki nem vonta meg a bizalmat az egyetemi vezetőtől, hiszen amúgy is távozott volna hivatalából. "A rektor úrnak három hónap múlva lejár a mandátuma. Ezt mint egy komoly egyetem vezetőjeként végig kell dolgoznia, nem futamodhat meg sem ebben az ügyben, sem az előtte álló három hónapi munka elől. Ez nem a bizalom megvonása, hanem a munka elvárása" - közölte a frakcióvezető. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke Tulassay lemondását egy hétfő esti interjúban úgy kommentálta: hogy a rektor "nagyon rossz döntést hozott, ő pánikolt be egyedül, egy felsővezető nem viselkedhet így."