Vágólapra másolva!
Pert vesztett a fővárosi önkormányzat a Margit híd felújítását végző cégek - többek között a Közgép és a Strabag - ellen. Jogerős ítélet születetett, amely kimondja, hogy a főváros hibájából csúszott a híd átadása. Ezért az önkormányzatnak még kötbér sem jár - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Jogerősen is pert nyertek a Margit híd felújítását végző konzorcium tagjai - a Közgép, a Strabag és az A-Híd Zrt. - a Fővárosi Önkormányzattal szemben a híd átadásának csúszásával kapcsolatban - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság. A Fővárosi Ítélőtábla csak annyit erősített meg, hogy az ügyet másodfokon lezárta. A lap szerint a döntés ezzel kimondja, hogy a főváros által későn átadott tervek miatt tolódott ki a határidő 2010 nyarától az év őszére, így az önkormányzatnak nem jár kötbér sem. Már az első fokon született ítélet is azt mondta ki, hogy a kivitelezők a későn átadott tervek miatt voltak kénytelenek eltérni az eredeti építési ütemtervtől, és ezért csúszott a mederhíd ideiglenes forgalomba helyezése.

A felújításról szóló szerződést még 2009 nyarán írták alá, a jóváhagyott kiviteli terveket azonban csak három hónappal később kapták meg a kivitelezők. Emiatt bizonyos gyártási folyamatok csak késve indultak, egyes munkákat pedig a tél miatt kellett többször felfüggeszteni.

A jogvita előzménye, hogy a tervezetthez képest később írták alá a kivitelezői szerződést, és idővel újabb feladatok is adódtak a konzorcium számára a híd felújításában. Mivel a főváros úgy ítélte meg, hogy a beruházás első üteme nem készült el időre, 2010-ben megpróbálta lehívni a konzorcium 2,6 milliárd forintos bankgaranciáját. Erre a konzorcium bírósághoz fordult, amely végül az ő javára döntött, és nem engedte meg a fővárosnak a bankgarancia lehívását.