Ügyvédje szerint normálisnak tűnik a kulcsi családgyilkos

Hortobágyi Tibor ügyvéd, a kulcsi mészárlás gyanúsítottjának kirendelt ügyvédje ismerteti, hogy a gyanúsított a délelőtti meghallgatása során - a rendőrségi kihallgatásához hasonlóan - beismerte tettét
Vágólapra másolva!
"Teljesen normális embernek" ismerte meg védencét a négy hozzátartozója meggyilkolásával gyanúsított kulcsi férfi kirendelt ügyvédje. A pénteken őrizetbe vett 24 éves férfi az ügyvédnek azt mondta, hogy kábítószereket soha nem próbált ki, és soha életében nem szedett semmilyen gyógyszert, még C-vitamint sem.
Vágólapra másolva!

"Beszélgetésünk során normális személyiségű embernek tűnt, a szó hétköznapi értelmében. Olyan embernek ismertem meg, akivel bármilyen témáról akár órákig lehetne beszélgetni. És közben az ember soha nem jönne rá, mit követett el valójában. Egyszóval, nem mennék át az utca túloldalára, ha jönne velem szemben" - mondta Hortobágyi Tibor vasárnap az MTI-nek a gyanúsítottról.

Forrás: MTI/Koppán Viktor
Hortobágyi Tibor ügyvéd, a kulcsi mészárlás gyanúsítottjának kirendelt ügyvédje bejelentette, hogy védence beismerte tettét

Az ügyvéd szerint a büntető törvénykönyv rendelkezései alapján emberölés minősített esete áll fenn, amelyet a gyanú szerint több emberen különös kegyetlenséggel követett el védence, akinek tettéért vélekedése szerint 10-20 évig, illetve életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Azt azonban megjegyezte, elmeorvosi vizsgálatra biztosan szükség lesz, hogy tisztázódjon, a gyanúsított a cselekmények elkövetésekor beszámítható volt-e. "Amennyiben nem volt beszámítható, akkor kóros elmeállapota miatt nem lehet majd büntetni, és kényszergyógykezelést kell elrendelni" - tette hozzá.

Az ügyvéd az okokról kifejtette, azokat nehéz lesz megállapítani. Védence gyermekkori tragédiára nem emlékszik, amely esetleg ilyen cselekedeteket váltott volna ki belőle. A férfi úgy tájékoztatta őt, hogy soha életében semmilyen gyógyszert, sőt C-vitamint sem szedett. Kábítószereket soha nem próbált ki, "távoli viszonyban volt az alkohollal is". Hortobágyi Tibor arról nem tudott nyilatkozni, hogy a házkutatás alkalmával találtak-e bármiféle tudatmódosító szert a családi házban.

A gyilkossággal gyanúsított H. Csanád Jutast a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti főosztályának tagjai pénteken fogták el a Fejér megyei településen. Előzőleg egy vérző ember kért segítséget a szomszédoktól. A TEK munkatársai a házból elmenekült gyanúsítottat egy közeli bozótos területen fogták el. A férfi nem tanúsított ellenállást.

Fotó: Mudra László [origo]

A helyszíni szemle, valamint a férfi vallomása alapján kiderült, a családtagokat más-más időpontokban és a házon belül különböző helyiségekben ölte meg. Az első támadás 34 éves bátyját érte, még szerdán délután, őt több késszúrással ölte meg. Nagyszüleire másnap, azaz csütörtökön támadt rá. Előbb 87 éves nagyapját, majd 83 éves nagyanyját szúrta meg többször egy disznóölő késsel.

A többi családtaggal pénteken, áramütéssel akart végezni. Mivel ez nem sikerült, késsel támadt 36 éves nővérére, akit súlyosan megsebesített. A nő kiabálására a szülők odasiettek, ekkor a férfi a 60 éves apját egy bozótvágóval és egy másik késsel megölte. Ugyanezen eszközökkel 63 éves anyját életveszélyesen megsebesítette. A nővér 56 éves barátja sietett a család segítségére, őt szintén súlyosan megsebezte.

A gyanúsított a pénteki kihallgatása során azt vallotta, hogy tettét nem bánta meg, már hónapok óta gyilkos ösztön lakott benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket.

A Székesfehérvári Törvényszék vasárnap elrendelte a gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatását.

A férfi a nővére elmondása szerint játékfüggő volt és egyik pillanatról a másikra kattant be.

A gyanúsított férfi édesanyját továbbra is az intenzív osztályon kezelik, állapota életveszélyes.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban ápolt 36 éves nő állapota a kórház tájékoztatása szerint tovább javult, a rajta végrehajtott életmentő műtéteket követően semmilyen szövődmény nem lépett fel. A nő számos súlyos, mély - inakat és izmokat érintő - vágott és szúrt sebbel került a traumatológiára, lábán, hónaljban, fején voltak sérülések. Védekezésre utaló vágott sebei voltak a karján, ezek nyílt töréseket is okoztak.

A gyanúsított nővére mellett jobban van annak 56 éves barátja is. A székesfehérvári Szent György Kórházban kezelt férfinak főleg vágott sérülései voltak. Nem történt ugyanakkor érdemi változás a gyilkos 63 éves édesanyjának állapotában: a fővárosi Honvéd kórházban ápolt asszony állapota a műtétek után stabilizálódott, de továbbra is életveszélyes állapotban van, intenzív ellátásra szorul.

A Kulcson készült helyszíni riportunkat itt olvashatja el, ebből a cikkből pedig részletesen tájékozódhat a pénteki eseményekről. A férfi vallomásában elmondta, hogy előre kitervelte családja lemészárlását, erről itt olvashat bővebben.