Elrontott törvény miatt szakadt meg a szavazás a parlamentben

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett stabilitási törvényével ellentétes módosító javaslatot nyújtott be kedden a parlamentnek a költségvetési bizottság, hogy kijavítson egy korábbi hibát. Az elrontott módosító egy korábbi, szintén elhibázott javaslatot lett volna hivatott kijavítani. Rendkívüli szünetet kellett elrendelni.
Vágólapra másolva!

Kétszer is meg kellett szakítani a határozathozatalt kedd este az Országgyűlésben a szabálysértési törvény javaslatához érkezett, a költségvetést módosító indítvány miatt. Először a költségvetési bizottság ülése miatt kellett szünetet tartani, hogy a testület beterjeszthessen egy a büdzsé főösszegeit érintő módosító indítványt.

A szabálysértési törvény alapján április 15-től az általános szabálysértési hatóság a települési jegyző helyett a kormányhivatal lesz. A jogszabály az önkormányzatoknak befizetési kötelezettséget ír elő a szabálysértési feladatok költségeinek biztosításához. Mivel a jövő héttől már a kormányhivatalokon keresztül a központi költségvetésbe folyik be a bírságbevétel, az önkormányzatoknak előírt kötelezettség kétszeres elvonást jelentene. Ezért a bizottság módosító indítványa módosítaná a költségvetés főösszegét, növelve a bírságbevételeket, és a kormányhivatalok támogatását.

A szünet után az ülésteremben a jobbikos Staudt Gábor ugyanakkor azt kérte, halasszák el a törvényjavaslat zárószavazását, a stabilitási törvény ugyanis kimondja: olyan indítvány, amely megváltoztatná a központi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét, csak a Költségvetési Tanács előzetes hozzájárulása alapján bocsátható zárószavazásra. Jelezte, nem tud ilyen hozzájárulásról. Ugyanerre hívta fel a figyelmet az MSZP-s Veres János is.

Ezt követően Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője "a kialakult helyzet megoldására" kezdeményezte az alkotmányügyi bizottság összehívását, hogy a szabálysértési törvényben most ne rendelkezzenek költségvetési kérdésekről. Az ülés levezető elnöke, Balczó Zoltán összehívta az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság együttes ülését. A mintegy másfél órás szünet után a költségvetést érintő részek nélkül fogadták el a törvényt.