Listázással riogatta a diákokat az új igazgató

Vágólapra másolva!
Listát akart íratni az új igazgató a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban a hiányzó diákokról, akik közül többen az ő kinevezése miatt nem mentek iskolába szerdán. Az iskolából az átlagosnál háromszor többen hiányoztak, egyesek fenyegetve érzik magukat a listairatás miatt, mások csak legyintettek rá. Az igazgató pedig közben rájött, hogy nem is kell neki a lista, megoldja másképp.
Vágólapra másolva!

Fehér egyenpólóban tiltakoztak szerdán a diákok az új igazgató kinevezése ellen a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban. Többen a tanítást bojkottálva nem mentek iskolába, és fenyegetve érzik magukat amiatt, hogy az igazgató szerda reggel listát akart íratni a hiányzókról.

Az ügy előzménye, hogy az iskola fenntartója, a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) a múlt kedden bejelentette, hogy leváltja az augusztus óta megbízott igazgatóként dolgozó Czita Zoltánt, a helyére pedig az egyik tanárt, Mede Norbertet nevezi ki. Azonban a tantestület, az alkalmazotti közösség és a szülők tanácsa is meggyőző többséggel az április elejéig hivatalban lévő Czita Zoltán igazgatói kinevezését támogatta, az erről szóló szavazáson 41 tanárból 40-en Czitát támogatták, Medét pedig csupán ketten.

Az iskola tanárai közül 22-en Mede kinevezése után közölték, hogy tiltakozásul lemondanak osztályfőnöki megbízatásukról. Az újonnan kinevezett igazgató, Mede Norbert múlt szerdán egy szülői fórumon közölte, hogy nem szándékozik lemondani az igazgatói posztról, mire válaszul több szülő is azt mondta, hogy a tavaszi szünet utáni első tanítási napon, azaz szerdán nem fogják iskolába küldeni a gyereküket (az igazgatóváltás miatt kialakult helyzetről itt olvashat bővebben).

"Az elektronikus napló szerint 672 diákból 99-en hiányoznak" - mondta az [origo]-nak szerda délelőtt Mede Norbert, hozzátéve azt is, hogy átlagosan 30-40 diák szokott hiányozni egy nap. Az igazgató azt is elmondta, valóban szeretett volna jelenléti ívet kitöltetni a diákokkal azért, hogy képet kapjon arról, hányan vannak az iskolában. Végül azonban rájött, hogy ezt az elektronikus napló segítségével is megtudhatja, ráadásul a diákok közül sokan nem pipálták ki a nevüket az íven.

Max rossz érdemjegyet adnak

A jelenléti ívet azonban néhány diák fenyegetésként fogta fel. "Hogy a fenyegetőzés meg is valósuljon, az igazgató listát írt azokról a diákokról, akik ma nem mentek az iskolába, függetlenül attól, hogy betegek vagy más okból kifolyólag nem tudnak iskolába menni. Ez a lista, gondolom, nem véletlenül készül" - írta az [origo]-nak egy diák, aki a tanítást bojkottálva nem ment be az iskolába. A diák szerint "már-már a fenyegetés határát súrolta" Mede keddi közleménye is, amelyben tájékozatta a szülőket, hogy a mulasztott órák igazolását a szabályoknak megfelelően fogják kezelni. A szülők ennek hatására fújták le a szerdára meghirdetett akciójukat, de a diák szerint még így sokan bojkottálják a tanítási napot.

A diáknak több iskolatársa is azt mondta, hogy Mede reggel beszédet mondott a diákoknak az aulában, majd megkérte az osztályokat, hogy egy fehér lapra írják fel azokat, akik nem tartózkodnak az iskola épületében, és minél előbb juttassák el hozzá. Szerinte több osztály nem adta be a lapot, ezzel kifejezve a "nemtetszését".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Más diákokat ugyanakkor nem foglalkoztatta a lista, az [origo]-nak az iskola előtt többen is azt mondták, nem érezték ezt fenyegetőnek, mert az igazgató a naplóból úgyis megtudja, hogy ki hiányzik. Szerintük egyébként csak betegség miatt hiányoznak diákok, aki pedig tiltakozni akart az igazgatóváltás ellen, az fehér színű, Batthyányi feliratú pólóban jött az iskolába. "Most mit tudnak csinálni? Max rossz érdemjegyet adnak a gyereknek" - mondta el egy éppen távozó szülő az [origo]-nak, hogy mi a véleménye a listaírásról.

Az iskolába szerdán csak rövidített tanítási napot tartanak, ugyanis az új igazgató tanári értekezletet hívott össze délutánra, amelyen ismerteti a PMIK tájékoztatását az igazgatóváltás körülményeiről. Az tiltakozók fáklyás felvonulást hirdettek este hat órára az iskola elé, hogy Mede lemondását követeljék.