Nyomoznak a börtönparancsnok egyik helyettese ellen

Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség büntetőeljárást indított a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának egyik helyettese, Dömény Sándor ellen - közölte a Belügyminisztérium. Az ügyészség közölte, hogy hivatali működésével összefüggő bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként, és a büntetőeljárás adatai titkosak.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor belügyminiszter visszavonta a megbízatását Dömény Sándornak, a büntetésvégrehajtás országos parancsnoka biztonsági és fogvatartási helyettesánek - közölte pénteken a Belügyminisztérium, hozzátéve, hogy Döményt rendelkezési állományba helyezte a miniszter. A döntést a minisztérium azzal indokolta, hogy az ügyészség eljárást indított Dömény ellen.

Azt a minisztérium nem közölte, hogy miért nyomoznak a büntetésvégrehajtási rendszer egyik legmagasabb rangú tisztviselője ellen, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig csak annyit közölt, hogy 2012. április 11-én, szerdán hivatali működésével összefüggő bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként Döményt. A BVOP helyettes vezetője a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, és a vallomástételt megtagadta, a büntetőeljárás adatai titkos minősítésűek - tette hozzá az ügyészség.

A BVOP holnapján található adatok szerint az országos parancsnoknak három helyettese van, közéjük tartozott Dömény. Dömény Sándor 2008-ban néhány hónapig a BVOP megbízott vezetője is volt, miután a korábbi parancsnok 2007 végén nyugdíjba vonult. 2008 februárjában az MTI akkori tudósítása szerint azt mondta: szemléletváltásra van szükség a büntetés-végrehajtás szervezetén belül.

Megbízott parancsnokként ekkor utalt a 2008 januárjában kirobbant, bv-tiszteket is érintő vesztegetési botrányra. Szerinte a közvéleménynek látnia kell, hogy nem igaz, hogy a több mint hétezer fős állomány egésze korrupt, hiszen ritkán fordulnak elő hasonló bűncselekmények. Amikor 2008-ban a közszolgálati televízió esti műsorában arról kérdezték, elgondolkodott-e a lemondáson a vesztegetési ügy miatt, Dömény Sándor azt mondta: ő inkább azon gondolkodik, milyen folyamatokat lehet kiépíteni, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő a büntetővégrehajtási szervezetekben. Az akkori, példa nélküli korrupciós ügyben több milliós vesztegetésre derült fény a tököli és az egri börtönben, ahol a rabok fizettek a kiváltságokért és jobb ellátásért.

Megdöbbentőnek nevezte Dömény Sándor megbízatásának visszavonását az [origo]-nak az egyik, a büntetés-végrehajtás területén dolgozókat is tömörítő szakszervezet névtelenséget kérő vezető tisztviselője. Elmondása szerint jó kapcsolatot ápolt Döménnyel, akit korrekt, tisztességes, a szakszervezeti ügyekben maximálisan konstruktív embernek írt le, akinek "nagyon fontos volt az állomány". A szakszervezetis szerint az [origo]-nak elmondta, maga is próbált kapcsolatba lépni Dömény Sándorral, de egyelőre nem érte el.