Orbán Viktor: Nem lesz meglepetés az államfőjelölt

Vágólapra másolva!
Pénteken tárgyal a Fidesz elnöksége az államfőjelölt személyéről - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki a sajtóhírekre reagálva kijelentette, hogy a jelölt személye nem lesz meglepetés. A sajtóban korábban Áder Jánost és Kövér László házelnököt említették esélyes jelöltként. A kormányfő nem mondott neveket, de kijelentette: "egy biztonságot adó emberre van szükség".
Vágólapra másolva!

"Ha egy fogadóirodán kellene téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy kit javasol köztársasági elnöknek pénteken. A kormányfő azonban nem említett neveket.

A miniszterelnök, aki a Fidesz elnökeként javaslatot tesz az államfő személyére, kijelentette, hogy a parlament választja meg a köztársasági elnököt, és a képviselők jelölnek, ő csak előterjesztést tesz. Arra a kérdésre, hogy számít-e vitára a frakcióban a jelöltről, azt válaszolta, "mindig van vita". A sajtóban korábban Áder János európai parlamenti képviselőt és Kövér László házelnököt említették esélyes jelöltként. Az [origo] információja szerint szinte biztos, hogy Áder Jánost jelöli államfőnek majd a Fidesz.

A kormányfő közölte, pénteken elnökségi ülést tart a Fidesz az államfőjelölésről, a kormánypárti frakciószövetség pedig hétfőn tárgyal erről. A korábbi bejelentések szerint utóbbi ülésen tesz majd előterjesztést Orbán Viktor az új köztársasági elnök személyére.

Orbán Viktor a szerinte ideális államfőt úgy írta le: "egy biztonságot adó emberre van szükség". Szerinte Schmitt Pál magabiztos, nyitott, sikeres elnök volt, és a kormányfő szerint "olyan elnök mellett érezhetjük magunkat biztonságban, aki nyugalmat áraszt".

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió stúdiójában