Végrehajtó járt a Nemzeti Galériában

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Galériának harminc napja van arra, hogy kiegyenlítse a tartozását, különben Munkácsy, Csontváry, Szinyei festményeit is elviheti a végrehajtó. A szakminisztérium egyelőre nem közölte, hogyan oldja meg az ügyet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Galériában végrehajtó járt a héten, mert egy beszállító cég két éve hiába várja körülbelül 20 millió forintját - írja a szombati Népszava. A lap információi szerint más cégek is jogi útra terelték az ügyet, a Galéria számláján inkasszó van.

A közgyűjtemény teljes lejárt tartozásállománya meghaladja a 150 millió forintot. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) megerősítette a Népszavának a végrehajtói vizitről szóló hírt, ám arról nem nyilatkozott, hogyan oldják meg a helyzetet.

A végrehajtó akár Munkácsy, Csontváry, Szinyei festményeit is leakaszthatja. A lefoglalást követően a múzeumnak van még 30 napja, hogy rendezze tartozását. Amennyiben műtárgyak lefoglalásáról van szó, csupán annyi kötelezettsége van a végrehajtónak, hogy értesíti a Nefmit. Ha esetleg árverésre kerülne sor, a Magyar Államnak elővásárlási joga van.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc szerint nem az a cél, hogy a végrehajtó műtárgyakat vigyen el, hanem az, hogy az adós rendezze a tartozását. Olyan megoldások is lehetnek - vetette fel -, hogy a magyar állam fizeti ki a múzeum tartozását.