Vágólapra másolva!
A Hagyó-ügyben eljáró védők többsége alkotmányjogi panaszt nyújtott be, mert szerintük az Országos Bírósági Hivatal vezetője jogorvoslat biztosítása nélkül jelölt ki bíróságot az ügy tárgyalására.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordultak hétfőn a másfél milliárdos hűtlen kezeléssel vádolt Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai elleni perben az ügyvédek, mert az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője jogorvoslat biztosítása nélkül jelölt ki bíróságot az ügy tárgyalására - közölte a védők többsége nevében Bánáti János ügyvéd.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint 2007 és 2009 között a Hagyó által létrehozott, vezetett és tucatnyi társa, köztük a BKV Zrt. több egykori vezetője részvételével működő bűnszervezet megkárosította a közlekedési vállalatot.

Az OBH elnöke, Handó Tünde február 16-án jelölte ki a Kecskeméti Törvényszéket az ügy elbírálására, azzal az indokkal, hogy az eredetileg illetékes Fővárosi Törvényszék rendkívüli és aránytalan munkaterhei miatt másik bíróság kijelölése nélkül ésszerű időn belül nem lett volna biztosítható az eljárás befejezése.

A Bánáti János által jegyzett közlemény szerint az alaptörvénybe és nemzetközi szerződésekbe ütközik a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság helyett az OBH elnöke másik bíróságot jelöljön ki anélkül, hogy döntése ellen jogorvoslatot biztosítana, ezért hétfőn alkotmányjogi panasszal fordult a Hagyó-ügyben eljáró védők többsége az Ab-hoz.