Belső viszálykodás miatt mondott le a Jobbik borsodi vezérkara

Vágólapra másolva!
Belső konfliktus miatt mondott le vasárnap a Jobbik teljes Borsod megyei vezetése - írja a Hvg.hu és a Magyar Nemzet. A párt számára rendkívül fontos megyében a helyi vezetés rúgta össze a port a Jobbik egyik alelnökével, Szegedi Csanád EP-képviselővel. A hatalmi viszálykodás a Jobbik pártigazgatója szerint nem fog károkat okozni a pártban.
Vágólapra másolva!

Lemondott a Jobbik teljes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vezetése a párt elmérgesedő belső konfliktusai miatt - írta a Hvg.hu. A Jobbik legerősebb bázisának számító megyében személyi konfliktus támadt a helyi vezetés és Szegedi Csanád, a párt alelnöke között.

A lemondás tényét szerdán Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója is megerősítette a Magyar Nemzetnek. A lap szerint borsodi jobbikos vezetők vasárnap döntöttek a lemondásról, és a lépés a Jobbik országos vezetőit is meglepte. Szabó szerint ugyanakkor az esetnek nem lesz kihatása országos szinten, az "átmeneti zavar" még kisebb károkat sem fog okozni.

A Hvg.hu szerint a konfliktust az okozza, hogy a párt megyei elnöke, Endrésik Zsolt és köre az elmúlt években kiütötte a hatalomból Szegedi Csanádot. A jelenleg EP-képviselőként dolgozó Szegedi "építette fel" annak idején a Jobbikot Borsodban, és 2009-ig ő volt a párt megyei elnöke is. A Hvg.hu szerint Brüsszelből is szerette "ellenőrzése alatt tartani" a borsodi eseményeket, hiszen ebben a megyében az egyik legerősebb a Jobbik támogatása, és így a borsodi események befolyásolhatják a párt országos erőviszonyait is.

Miután azonban Szegedi Csanád Brüsszelbe távozott, Endrésik Zsolt lett az új megyei elnök, aki saját kiszemeltjeit juttatta a fontosabb pozíciókba. A Hvg.hu forrásai szerint Szegedi Csanád ezt nem nézte jó szemmel, és a közelmúltban új jobbikos alapszervezetek alapításába kezdett a megyében, hogy támogatói számának növelésével visszaszerezze befolyását. A megyei pártvezetés Szegedi nyomulásának akarta elejét venni a váratlanul bejelentett lemondással, és egyben jelzést is akart küldeni Vona Gábor pártelnöknek a konfliktusról - írja a lap saját forrásaira hivatkozva.

Szegedi Csanád a lapnak azt mondta, hogy még nem döntött arról, indul-e a megyei elnöki címért a következő tisztújítón, a konfliktusról azonban nem akart nyilatkozni. A Magyar Nemzet pedig szerdán azt írta, hogy Endrésik Zsolt mostani lemondása után biztosan újraindul a posztért, így ha Szegedi Csanád is ezt teszi, júniusban egymással fognak megmérkőzni. A tisztújításig a vasárnap lemondott megyei vezetés ügyvezetőként irányítja tovább a pártot Borsodban.