Nem hátrál meg, nyitásra készül a Zöld Pardon

Zöld Pardon
Vágólapra másolva!
Elutasította a tervek szerint csütörtökön nyitó budapesti Zöld Pardon építési engedélyét az illetékes önkormányzat, így a szórakozóhely szerintük nem kezdhetné meg a működését. A XII. kerület két másik szükséges engedélyt sem adott meg egyelőre a cégnek. A ZP ügyvezetője szerint azonban nem hátrálnak meg, csütörtökre remélhetőleg minden papírt beszereznek, és megnyitják a kapuikat.
Vágólapra másolva!

Nem adott engedélyt a XII. kerületi önkormányzat a Zöld Pardon budapesti szórakozóhely megnyitására - erősítette meg az [origo]-nak az Index információját az önkormányzat. A szórakozóhely, amely csütörtökre hirdette meg nyitóbuliját a Rákóczi híd pesti hídfőjénél, szerdán még sem építésigazgatási, sem rendezvénytartási, sem működési engedéllyel nem rendelkezett, ezért az önkormányzat álláspontja szerint nem kezdheti meg a működését - írta az [origo]-hoz eljuttatott közleményben az önkormányzat sajtóosztálya.

A szórakozóhely üzemeltetői március eleje óta építették a szórakozóhely épületeit a Rákóczi híd és az Infopark között található üres területen, kedd este pedig már hangpróbát is tartottak a területen. A Zöld Pardon a különböző programmagazinokban hatalmas kampánnyal hirdette, hogy csütörtökön a Tankcsapda koncertjével nyitják meg a szórakozóhelyet, noha az engedélyezési eljárás még nem ért véget.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Márciusban kezdtek építkezni

Három engedély hiányzik az önkormányzat szerint

"A Zöld Pardon ügyében jelenleg három engedélyezési eljárás van folyamatban a XII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál: az építésigazgatási, a rendezvénytartási és a működési engedély iránti" - írta az [origo]-nak szerdán az önkormányzat sajtóosztálya. A közlemény szerint ezek közül az építéshatósági eljárásban szerdán az önkormányzat elutasította a Zöld Pardon Kft. építési engedély iránti kérelmét.

Az elutasítást azzal indokolták, hogy a cég már az engedély megadása előtt építkezni kezdett, illetve hogy az engedélyhez nem álltak rendelkezésre a jogszabályi feltételek. Az elutasítással egy időben az önkormányzat elrendelte a hatósági engedély és bejelentés nélkül, szabálytalanul végzett építési munkák azonnali leállítását. Jelenleg a Zöld Pardon által épített épületek "használata nem engedélyezett" - írták.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egy nappal a nyitás előtt, építési engedély nélkül

A szórakozóhelynek az építésigazgatási engedélyen kívül a rendezvénytartási engedélye sem született még meg - tették hozzá. Abban az eljárásban ugyanis az önkormányzat szerint még nem érkezett vissza minden szakhatósági állásfoglalás, és azok nélkül nem születhetett döntés. A harmadik működési engedélyt szintén nem kapta még meg a szórakozóhely, mivel az erre vonatkozó kérelem csak kedden érkezett meg az önkormányzathoz az illetékes kormányhivataltól.

Bár a szórakozóhely a XI. kerületben épül, az általa bérelt terület egy olyan portugál cég tulajdona, amely különböző ingatlanjaiban összefonódik az önkormányzattal: a XI. kerület ezért kérte, hogy az esetleges elfogultság elkerülése érdekében más kerület folytassa le az engedélyezési eljárásokat. Az ügy így került a XII. kerülethez, amely azonban eddig nem bólintott rá a szórakozóhelyre.

A ZP mégis nyitásra készül

A nyitásra készülő szórakozóhely vezetője ennek ellenére bízik abban, hogy csütörtök este a Zöld Pardon megnyithatja a kapuit. Kővári Zsuzsa, a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy álláspontjuk szerint a területen általuk felhúzott objektumok nem számítanak épületnek, és nem is engedélykötelesek. Szerinte az önkormányzat érvelése nem állja meg a helyét, nem építkeztek illegálisan, hiszen az ideiglenesen felhúzott objektumok csak szeptemberig lesznek a helyszínen. A rendezvényszervező cég hétfőn vissza is vonta a korábban benyújtott építésigazgatási engedélykérelmet, mivel rájött, hogy arra nincs szüksége. "Mivel visszavontuk a kérelmet, nincs is mit elutasítani" - magyarázta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A hatóság elrendelte az építkezés leállítását, szerdán mégis tovább dolgoztak a munkások

Kővári szerint a működési engedély hiánya sem okozhat gondot, hiszen az általuk végzett tevékenység nem engedélyköteles, azt elég bejelenteni az önkormányzatnál. Azt mondta, nemrég tudta meg, hogy csak a dohányterméke árusítására kell engedély, anélkül viszont el tud indulni a szórakozóhely. A rendezvénytartási engedélyhez viszont valóban hiányzik még a tűzoltóság szakvéleménye, de a tűzoltók szerdán kivonultak felmérni a terepet - mondta. A hatóság kért "néhány apró változtatást", amit az ügyvezető igazgató szerint csütörtökig elvégeznek. Kővári azt mondta, reméli, hogy legkésőbb csütörtök reggel a kezükben lesz a tűzoltóság jóváhagyása is, és estére rendezvénytartási engedéllyel kezdődhet a nyitókoncert.

A Zöld Pardon már szombaton is azt állította, hogy az általa felhúzott szórakozóhely a Magyarországon érvényes rendelkezések figyelembevételével, a szakhatóságokkal és önkormányzatokkal folyamatosan egyeztetve épült. A cég vezetősége akkoraz MTI-nek azt mondta, hogy mivel az épületeiket ideiglenesen, 180 napnál rövidebb időre fogják felállítani, ezért azok nem engedélykötelesek. "Ezek nem épületek" - summázta véleményét az [origo]-nak Kővári.