Nyelvi és kulturális képzést kínáló Kína-központ nyílik a Miskolci Egyetemen a jövő hét elején - közölte a Wanhua-BorsodChem csütörtökön az MTI-vel.

A kínai tulajdonú, kazincbarcikai székhelyű vegyipari vállalat anyagi támogatásával létrejövő képzési központ az egyetem valamennyi hallgatójának lehetőséget teremt kínai nyelvi és társadalomtudományi tanulmányok folytatására - írták. A központ oktató- és kutatócserék megszervezésével is hozzájárul a kínai-magyar tudományos és oktatási kapcsolatok bővüléséhez.

A közlés szerint a Kína-központ oktatási hátteret ad a kínai nyelv, kultúra és társadalom iránt érdeklődő egyetemi hallgatók, valamint a kínai hátterű hazai vállalatoknál dolgozó szakemberek ismereteinek bővítéséhez.

A társaság felidézte, hogy az észak-magyarországi régióban növekedett a kínai nyelv iránti érdeklődés az után, hogy 2011 februárjában a Wanhua teljes irányítást szerzett BorsodChem felett, és számos kínai szakember érkezett a céghez.

 A Miskolci Egyetem és a Zrínyi Gimnázium által szervezett kínai nyelvi kurzusokon jelenleg mintegy 170-en vesznek részt. A hallgatók heti két órában, a kreditrendszer részeként ismerkednek a nyelvvel és kultúrával. Az egyetem alkalmazásában álló kínai anyanyelvi lektor heti két alkalommal szakkört is vezet a gimnáziumban, és 2012 szeptemberében második idegen nyelvként bevezetik a kínai nyelv tanítását.