Elkészült a budapesti betöréstérkép

Zárfeltörés, betörés, zárnyitás
Vágólapra másolva!
A főváros II. kerületében, valamint Kőbányán és Soroksáron kifejezetten magas a lakásbetörések lakásállományhoz viszonyított száma - derül ki az FHB Bank otthontérképéből. A budapesti átlagnál kevesebb a betörés a XII. kerületben, Újpesten és Zuglóban.
Vágólapra másolva!

A budapesti lakásbetörések gyakorisága korántsem mutat egyenes összefüggést az ingatlanok értékével és a tulajdonosok vagyoni helyzetével - derült ki FHB Bank által (a Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium adatai alapján) összeállított otthontérképből, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

Észak-Buda II. kerületi részein, valamint Kőbányán és Felsőrákoson, Kispesten és Soroksáron kifejezetten magas a lakásbetörések a lakásállományhoz viszonyított száma. Vagyis a budapesti ingatlantulajdonosoknak ezekben a városrészekben kell a legnagyobb eséllyel számítaniuk arra, hogy betörnek az otthonukba.

Míg a II. kerületben az ingatlanok értéke és az ott élők jövedelme nagyon magas - az ingatlanok négyzetméterára meghaladja a 380 ezer forintot, és az egy főre jutó jövedelem is kiemelkedő nagyságú -, addig a többi városrészben éppen ennek az ellenkezője a helyzet. A fentebb említett négy másik területen mindenütt 220 ezer forint alatt jár a piacon kínált ingatlanok négyzetméterára, a lakók jövedelme pedig általában a budapesti átlagnál jóval alacsonyabb.

Ugyancsak ellentmond a sztereotípiának (miszerint a betörők a drága városrészek ingatlanjait részesítik előnyben), hogy a budai hegyvidék XII. kerületben lévő, értékes otthonokkal teletűzdelt részein viszont a budapesti átlagnál kevesebb a betörés. Pedig ez a terület közvetlen szomszédja a betörések magas számát tekintve a fővárosi élbolyba tartozó II. kerületi utcáknak, és a két városrész között a lakások árát, az itt élők jövedelmét tekintve sincs számottevő különbség.

A felmérésből az is kiderült, hogy a III. kerületben és a Várban élők is biztonságban érezhetik magukat. A budai oldal délebbre fekvő kerületeiben már összetettebb a kép. Az újbudaiaknak a budapesti átlagnál kisebb esélyük van arra, hogy otthonukba illetéktelenek jussanak be, de a délebbre fekvő XXII. kerületben már a fővárosi átlagnál több lakásbetörés történik.

A pesti oldalon Csepelen már kicsivel jobbak a kilátások, mint a kőbányai, felsőrákosi, kispesti és soroksári ingatlantulajdonosok esetében, de az átlagosnál azért többször kell tolvajok látogatásával szembesülniük. A ferencvárosiaknak, valamint az észak-pesti kerületekben lakóknak már az átlagosnál kevesebbszer kell betörésre hazaérkezniük, a legjobb helyzetben pedig egyértelműen az újpesti, káposztásmegyeri és zuglói lakástulajdonosok vannak.