Hogyan fertőzi meg a fiatalokat a politika?

politizáló fiatalok, miért menő politizálni, Vona Gábor személyesen gyűjtött kopogtatócédulákat a Jobbiknak a Blaha Lujza téren és a Nyugati Aluljáróban 2010.02.16-án
Vágólapra másolva!
Két éve még leszólták az egyetemen azt a politológushallgatót, aki a Jobbikot támogatta, most viszont már nem cikizik. Pártszimpátiájukat nyíltan vállaló egyetemisták az [origo]-nak azt mondták, gyakran győzködik a társaikat arról, melyik pártra szavazzanak, de többségüket hidegen hagyja a politika, és legfeljebb a tandíjjal vagy Schmitt Pál botrányával foglalkoznak. Az viszont egyiküket sem lepte meg, hogy a fiatalok körében majdnem olyan népszerű a Jobbik, mint a a Fidesz.
Vágólapra másolva!

"A minap egy csoporttársam közölte, hogy legközelebb már nem a Fideszre, hanem a Jobbikra fog szavazni" - mesélte az ELTE bölcsészkarának egyik magyar szakos hallgatója, aki "elkötelezett fideszes szimpatizánsnak" tartja magát. A lány, aki nem Fidesz-tag, de ajánlószelvény-gyűjtésben többször segített a kormánypártnak, azt mondta: a barátaival néha szokott politikáról beszélgetni, és előfordul, hogy az egyetem folyosóján is szóba kerül egy-egy kormányzati intézkedés. "Mostanában többen szidták a felsőoktatási átalakítást, és egy csoporttársam sajnos azt mondta, hogy ezek után már csak a Jobbikban bízik" - mondta a lány, aki állítása szerint nehezen talált érveket a felsőoktatási reform mellett.

A lányt egyáltalán nem lepte meg a Szonda Ipsos legfrissebb felmérése sem, amely szerint a fiatal választóknál a Jobbik közel olyan népszerű lett, mint a Fidesz. A Szonda kutatása szerint a harminc év alatti szavazók körében az elmúlt két hónap átlaga alapján a Fidesz 15 százalékon áll, míg a Jobbikot szorosan a nyomában, 12 százalékon mérték.

A Tárki feburárban ismertetett felmérése szintén azt mutatta, hogy a Jobbik jelentősen előretört a fiatalok körében. A kutatás szerint egy év alatt a 18-37 éves korosztály körében tíz százalékkal nőtt a párt támogatottsága, így a népszerűsége alig marad el a Fideszétől. A fiatalok között 2010 végén a Fidesznek 62 százalékos, a Jobbiknak 20 százalékos népszerűsége volt, 2012-re ez az arány 40-30-ra változott a felmérés alapján. Az [origo] által megkérdezett, különböző pártokkal szimpatizáló politikailag aktív fiatalok többsége azt mondta: ismerőseik ritkán politizálnak, de mostanában egyre többször találkoznak Jobbikot támogató megszólalásokkal a közösségi oldalakon.

"Ma már nem ciki jobbikosnak lenni"

"Két évvel ezelőtt a fideszes haverok még nagy mellénnyel leszóltak, hogyan szavazhatok a Jobbikra, de ma már egyáltalán nem ciki jobbikosnak lenni" - mondta egy jobbikos szimpatizáns, aki a Műegyetemre jár. A fiú azt mondta, hogy az utóbbi hónapokban azt tapasztalta, hogy több ismerőse lájkolta a Facebookon a Jobbik álláspontjairól szóló bejegyzéseit. A Jobbik múlt heti javaslatáról, amely büntetné a homoszexualitás népszerűsítését, például azt mondta: főleg támogató kommenteket kapott, és a legtöbben egyetértettek azzal, hogy "ez maximum a négy fal között megengedhető".

"A szüleimtől kaptam a nemzeti irányvonalat, egyértelmű, hogy jobbikos lettem" - mondta egy 22 éves fiú, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hallgat politológiát. Évekkel ezelőtt be is lépett a Jobbikba, mert szerinte csak a párt által képviselt "nemzeti politika emelheti fel Magyarországot". Szerinte az emberekben tévesen alakult ki az a kép a Jobbikról, hogy "cigányozó, zsidózó párt", így ha ezt hallja, próbálja társait meggyőzni ennek az ellenkezőjéről. Például szerinte Baráth Zsolt jobbikos képviselő tiszaeszlári perről szóló napirend előtti felszólalása nem zsidózás volt, "hanem egy létező történelmi kérdésre hívta fel a figyelmet, amiről beszélni kell". Az [origo]-nak korábban nyilatkozó jobbikos képviselők közül viszont többen azt mondták, nem örülnek a "zsidózásgyanús beszédnek", mert szerintük erősíti azt a képet, hogy a Jobbik nem szalonképes, és az ügyészség is nyomozást indított közösség elleni izgatás gyanúja miatt.

A fiú azt mondta, hogy barátai többsége hozzá hasonlóan jobbikos, de van néhány MSZP- vagy LMP-szavazó ismerőse is az egyetemen. "Velük inkább egyáltalán nem politizálok a békesség kedvéért." Előfordul azonban, hogy egy társát megpróbálja meggyőzni arról, hogy a Jobbikot támogassa. "Ha szóba kerülnek például a cigányok, elmondom, hogy a Jobbik nem a cigányokat, hanem a cigány bűnözőket akarja megbüntetni keményen, és ezzel egyet is ért mindenki" - mondta a politológushallgató.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vona Gábor, a Jobbik elnöke fiatalokkal kampányolt 2010-ben

Összejönnek, szidják a kormányt

"Ha szóba kerül a politika, főleg Hoffmann Rózsát szidják a társaim az egyetemen" - mondta egy, a Szegedi Tudományegyetemen történelmet tanuló fiú, aki két éve kezdett aktívan politizálni, és belépett az MSZP-be, illetve a párt ifjúsági szervezetébe, a Societasba is. Azért az MSZP-t választotta, mert szerinte "ez az egyetlen szociáldemokrata párt, amely szembeszállhat Orbán antidemokratikus törekvéseivel". Szerinte a Fideszből kiábránduló társait azzal tudja meggyőzni arról, hogy a szocialistákat és ne a Jobbikot támogassák, hogy "az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, mi kellünk ahhoz, hogy ne legyen önköltség vagy éppen röghöz kötés".

A fiú azt mondta, hogy az egyetemen kevés negatív kritikát kap amiatt, hogy elkötelezett MSZP-s, a kortársait ugyanis jellemzően teljesen hidegen hagyja a politika, "azt sem tudják, ki az a Zuschlag, így ezzel nem bántanak". A Facebookon ugyanakkor előfordulnak indulatos megjegyzések a fideszes ismerőseitől, a legutóbb például akkor akadtak ki, amikor Schmitt Pálon viccelődött, és "Skicc Pálnak" nevezte.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Schiffer András LMP-s fiatalokkal a 2010-es választások után

Egy, a Corvinus Egyetem szociológiát tanuló lány szintén úgy látja, hogy ritkán kerül szóba a politika a csoporttársai között: "ha a felsőoktatásról, Schmitt Pál plágiumügyéről vagy például a Corvinus jövőjéről beszélgetünk, akkor esik szó Orbán Viktorról is, és szidjuk a kormányt". Az LMP-s szimpatizáns lány elárulta, hogy a legtöbb ismerősét megkérte márciusban, hogy írja alá az LMP népszavazási ívét, "de sokan azt sem tudták, miről beszélek".

A Nyíregyházáról származó lány azt mondta, hogy az egyetemen megismert szintén LMP-nek szurkoló társai szívesen aláírták a népszavazási íveket, régi szakközépiskolai osztálytársai között viszont szerinte a jobbikosok vannak többségben. "A múlt héten egyik volt osztálytársam kitette a homoszexualitást népszerűsítők bebörtönzéséről szóló cikket a Facebookra azzal a megjegyzéssel, hogy végre egy szuper ötlet. Ez már nem az első eset volt, elegem lett, töröltem" - mondta a lány.

Schmitt Pál bohózata védhetetlen volt

A megkérdezett fiatalok az [origo]-nak azt mondták, hogy az általuk támogatott párt nem minden nézetével értenek egyet, de szerintük ez természetes. "Sose lesz olyan párt, amelynek minden politikusa és álláspontja kifogástalan" - mondta egyikük. A fideszes egyetemista 16 éves kora óta a Fidesznek szurkol, rájuk szavazott minden választáson, mert családjában és baráti körében is szinte mindenki Orbán Viktort támogatja. Az új alaptörvénnyel és a Fidesz által megszavazott törvényekkel egyetért, mert szerinte "valakinek rendet kell tennie a Gyurcsány által végzett pusztítás után".

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fiatalok egy 2010-es Fidesz-rendezvényen

Elismerte viszont, hogy "mélyen hallgatott", amikor társai a felsőoktatás átalakítását, például a röghöz kötést hozták szóba. "Legfeljebb megjegyeztem, hogy Hoffmann Rózsa KDNP-s, tehát nem teljesen Fidesz-ötlet" - mondta a lány, habár a felsőoktatási törvényt Orbán Viktor kormányfő támogatásával a parlament fideszes többsége fogadta el. A lány példaként említette még Schmitt Pál plágiumügyét, amely szerinte rosszat tett a Fidesznek a fiatalok körében. "A huszonévesek, pláne az egyetemisták pontosan tudják, mit jelent egy doktori, és hogyan kell rendesen hivatkozni, elég védhetetlen volt ez a bohózat, amit Schmitt Pál előadott" - mondta.

A jobbikos politológushallgató azt mondta, nem nézi jó szemmel, ha "a pártjában elindul a marakodás és a személyeskedés". Példaként említette a Borsod megyei Jobbik-elnökség belső ellentétek miatt történt lemondását, amely szerinte rossz benyomást kelt a pártról. Szintén a belső harcokat szüntetné meg pártjában az MSZP-s egyetemista, aki azt reméli, hogy Gyurcsány Ferenc távozásával meg tud újulni a párt, és "az idősebb szocialistákkal sem kell állandóan hadakozni párton belül". Az LMP-s egyetemista lány azt mondta: egyetért az LMP-sek megszólalásaival és akcióival, de nem örül annak, hogy a párt csak Budapesten politizál, és tapasztalatai szerint vidéken nem létezik.