Hatalmával való visszaéléssel gyanúsítják a martfűi jegyzőt

Vágólapra másolva!
Az ügyészség közleménye szerint a jegyző egy ismerősének segített nyerni a Szolnok-Martfű bicikliút egyik szakaszára kiírt városi pályázaton, majd a nyertes ezért visszajuttatott kétmillió forintot a jegyzőnek. Balogh Edith vallomásában beismerte a bűncselekmények elkövetését.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatta ki Martfű város jegyzőjét a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte a főügyészség szóvivője pénteken. Az ügyészség a jegyzőt kétrendbeli, társtettesként, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettének, valamint gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójával kapcsolatban üzletszerűen elkövetett befolyással való üzérkedés bűntettének elkövetésével gyanúsítják.

A főügyészség által B. Edithnek nevezett Balogh Edith vallomást tett, amelyben beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

A gyanú szerint tavaly januárban Martfű Város Önkormányzata pályázati felhívást tett közzé a Szolnok-Martfű kerékpárút Rákóczifalva-Rákócziújfalu-Martfű közötti szakaszának megvalósítására. A pályázat kiírása előtt - 2010 decemberében - a város jegyzője egy ismerősén keresztül megkeresett egy vállalkozót azért, hogy ajánljon egy olyan kivitelezőt, aki olyan feltétellel is vállalná a munkák elvégzését, hogy - a pályázat pozitív elbírálásához nyújtott támogatásáért cserébe - a munkadíj egy részét visszajuttatná neki.

A felkért vállalkozó meg is találta - ahogy a főügyészség közleményében írta - "a feladatra alkalmas" kft.-t és annak vezetőjét, aki megegyezett a jegyzővel, hogy ha a cég nyeri meg a pályázatot, akkor a cégvezető a munkadíjból öt százalékot visszajuttat a jegyzőnek. A jegyző a pénzzel kapcsolatban azt állította, hogy abból neki semmi sem jutna, ugyanis azt a bizottsági tagok - a három érintett település polgármesterei - között kell szétosztania. A cégvezető kétmillió forintot adott át a jegyzőnek.

A jegyző 2011 januárjában ugyanezt a cégvezetőt - a kapcsolatán keresztül - azzal a lehetőséggel kereste meg, hogy Tomajmonostora község önkormányzata pályázatot írt ki bel- és kültéri csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére, és ezt a kft. szintén megpályázhatná. 2011. február végén, annak érdekében, hogy Tomajmonostorán - ahogy a főügyészség közleménye fogalmaz - "rendben menjenek a dolgok", a jegyző az ismerősén keresztül 1,5 millió forintot kért és kapott a kft. cégvezetőjétől.

A 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszának építését egy konzorcium végezte. Az elkerülő szakasz átadás-átvételi eljárása 2010 decemberében kezdődött. A 2011. február 8-ra tervezett műszaki átadás előtt néhány nappal a jegyző felhívta a konzorcium képviselőjét, és hárommillió forintot kért tőle azzal a megjegyzéssel, hogy "a nagy emberek szerint az üzembe helyezési eljárás során rendben lesz minden", de "ennek ára van".

A főügyészség szerint ebben az ügyben nem állapítható meg, hogy a pénzátadás megtörtént volna, de az biztos, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakemberei nem vették át a főutat.

A főügyészség április 17-én állította elő a jegyzőt, és több helyszínen is házkutatást tartottak. A közlemény szerint a gyanúsított sem a házkutatással, sem a gyanúsításközléssel szemben nem jelentett be panaszt, vallomást tett, amelyben beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. A jegyző szabadlábon védekezik.