A Jobbik nem készül polgárháborúra

Vágólapra másolva!
A belügyi államtitkár azt mondta, Magyarországot nem fenyegeti veszély, az MSZP úgy látja, bűncselekmény gyanúja is felmerül, a Jobbik szerint "abba lehet hagyni a hisztit". A parlament nemzetbiztonsági bizottsága a jobbikos Juhász Oszkár polgárháborús hangfelvétele miatt ülésezett.
Vágólapra másolva!

Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti - szögezte le a belügyi államtitkár az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának pénteki, zárt ülését követően újságírók előtt. Kontrát Károly közölte, hogy a magyar hatóságok, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a terrorelhárítás és a rendőrség garantálják az emberek és az ország biztonságát.

A testület ülését az atv.hu-n csütörtökön nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkárnak, Gyöngyöspata jobbikos polgármesterének tulajdonított hangfelvétel miatt hívták össze. A felvételen többek között Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármester hangja hallható egy 2011 májusában lezajlott beszélgetésben, amelynek résztvevői egyebek mellett egy polgárháború várható bekövetkeztéről szólnak, és arról, hogy annak akkor kell megtörténnie, amikor az az ő győzelmükkel végződhet.

A történteket, illetve a bizottság ülésén elhangzottakat különféleképpen interpretálták a pártok. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke szerint a hangfelvételen elhangzottaknak nemzetbiztonsági kockázatai is vannak, és az ügyben felmerül a bűncselekmény gyanúja. Molnár hozzátette, egyelőre nem adhat részletes felvilágosítást, mert egyrészt zárt ülésen tárgyaltak, másrészt pedig annyira új az anyag, hogy a szolgálatok és a rendőrség még csak most fogják elkezdeni a vizsgálatokat.

A Jobbik szerint ellenben "az MSZP és az LMP is abbahagyhatja a hisztit és a folyamatos hivatásos rettegést", hiszen mióta Juhász Oszkár tavaly megnyerte az időközi polgármester-választást, azóta Gyöngyöspatán nyugalom van. Ezt a Jobbik szóvivője jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság ülése után.

Juhász Oszkár, az ügy kulcsfigurája azt mondta: a hangfelvételen egy magánbeszélgetés részletei hallhatók. Leszögezte: olyan emberekkel "tárgyalt", akik "próbáltak olyan törvénytelen tevékenységet folytatni, ami arra irányult, hogy megvédik Gyöngyöspatát", és ebben a vitában Juhász Oszkár "az ő nyelvezetüket, az argót használva" próbálta meggyőzni őket arról, hogy nincs szükség semmilyen törvénytelen eszközre, és nem kell nekik megvédeni a települést.