A hatásosság alapján támogatnak egyes gyógyszereket

Vágólapra másolva!
A jövőben a cukorbetegeknek és a prosztatarákban szenvedő betegeknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk, gyógyszereik támogatását a terápia eredményessége alapján határozzák majd meg. Az erről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny szombati számában jelent meg.
Vágólapra másolva!

A cukorbeteg és prosztatarákos betegek gyógyszereinek támogatását a jövőben a terápia eredményessége alapján határozzák majd meg - derül ki egy új miniszteri rendeletből. Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint a korábbi rendelet módosítása az indikációhoz kötött, kiemelt és emelt támogatású gyógyszereket érinti.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint az új szabályozás a szakmával való részletes egyeztetés és egyetértés alapján jött lére. "A pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek a terápiás fokozatosság elve alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulinkezeléshez. Azt ugyanis egy évet követően július 1-től csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket" - magyarázta az államtitkárság.

Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét - tették hozzá. Ezen felül a módosítás biztosítja annak feltételét is, hogy "a betegek szorosabb szakmai kontroll alatt legyenek", az eddigi egyéves időtartamról fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége.