Kövér László: Botrány, hogy az MSZP a parlamentben van

Kövér László házelnök, a Fidesz országos elnökségének tagja a párt elnökségi ülése után újságíróknak nyilatkozik irodája ajtajában, az Országházban
Vágólapra másolva!
Az MSZP jól teszi, ha nem vesz részt Áder János köztársasági elnökké választásában, "mert legalább nem rontja el a látványa az ünnepet" - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke péntek este, a HírTV Péntek8 című műsorában. Hozzátette, az lenne jó, ha a szocialisták "egyáltalán nem lennének a parlamentben (...) Morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak".
Vágólapra másolva!

Kövér László lényegében ugyanezt mondta azon az április 2-ai parlamenti ülésen is, amelyen Schmitt Pál köztársasági elnök lemondott. Akkor úgy fogalmazott, "méltatlan", hogy a "tőlem balra" helyet foglaló képviselők egyáltalán ott ülhetnek az Országgyűlésben.

Arra a kérdésre, hogy felkészült-e a jelölő pártszövetség, hogy megvédje Áder Jánost, a műsorban a következőt válaszolta: "Áder Jánossal szemben is, nem tudom, hogy mi fog előkerülni, hogy valakinek megette a tízóraiját az oviban, vagy családon belüli erőszakot követett el, amikor megverte a húgát, vagy nem tudom, miről lesz szó a következő hónapokban".

Szeirnte mindenkinek végig kell majd gondolnia, aki hasonló pozícióra pályázik, hogy az egész életét, életpályáját felteszi-e, "csak azért, hogy néhány nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista, az úgy gondolja, hogy rajta keresztül lehet a legtöbbet ártani a politikai ellentábornak" - mondta Kövér László Schmitt Pál ügyére utalva.

Kövér az LMP-t "mitugrász, agresszív, kivagyi kisebbségnek" nevezte, szerinte amit a párt csinál, az az SZDSZ "legrosszabb vonásait idézi föl". Közölte, nem érti, az LMP-sek miért mondják, hogy kihagyták őket az államfőválasztás folyamatából. "Hogy jön egy tizenegy-tizenkét fős frakció ahhoz egy 386 fős parlamentben, hogy úgy tegyen, mintha az érdemi konzultáció ott kezdődne, amikor az történne, amit ők akarnak" - mondta a házelnök.

A műsorvezetők azon felvetésére, jól látták-e, hogy Kövér szinte "menekült" a köztársasági elnöki jelöltségtől, de még a felkérés elől is, úgy válaszolt: "fényezhetném a válaszomat, de röviden, igen, jól látták". Valóban "húzódozott" az esetleges megtiszteltetéstől - ismerte el.