Közmunkások is beszállnak a népszámlálási munkába

Vágólapra másolva!
A kormány mintegy 274 millió forintot csoportosít át a költségvetésben azért, hogy közmunkások is végezhessék a tavaly októberi népszámlálás adatainak bevitelét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat 273,8 millió forinttal csökkenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) dologi kiadásaira szánt összeget, a pénz a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba kerül. A népszámlálási adatok bevitelében így a Start-munkaprogramban dolgozó közfoglalkoztatottak vehetnek részt. Az átcsoportosítás azonnali hatályú, az esetlegesen fel nem használt pénzt a KSH november 20-ig visszakapja.

A kormány márciusban módosította a tavalyi népszámlálással összefüggő feladatokról szóló kormányrendeletet, így a papír alapú kérdőívek gépi adatbevitelét március 1-je helyett két és fél hónappal később, május 15-ig kell megkezdenie az Educatio Kft.-nek. A kormány akkor arról is határozott, hogy a cégnek közfoglalkoztatottakat is be kell vonnia a munkába.

Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője már február közepén jelezte, hogy a gépi adatbevitel kezdete valószínűleg néhány hetet csúszik a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter később egy parlamenti kérdésre adott válaszában azt közölte, hogy bár a népszámlálási adatok feldolgozása később történik meg, mint ahogyan a KSH eredeti ütemtervében szerepelt, ez azonban nem veszélyezteti az adatok pontosságát és megbízhatóságát.

A népszámlálás márciusban nyilvánosságra hozott előzetes adatai szerint tíz év alatt 2,1 százalékkal csökkent Magyarország népessége, amely tavaly október 1-jén 9 981 865 főt tett ki. Csak a fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosság száma, Békésben több mint 9 százalékos a fogyás. Az előzetes adatok szerint továbbra is több a nő az országban.