Száztíz centi kell egy tűzoltónak

Vágólapra másolva!
Sok tízezer forintos bírságot is kaphat az a lakóközösség, amely vét a tűzvédelmi szabályzat ellen. Nem kell azonban minden cserép virágot száműzni a lépcsőházakból, a tűzoltóknak csak 110 centi széles helyre van szükségük. Hogy ez pontosan mit jelent, azt egy budapesti ellenőrzésen mutatták meg a tűzoltók az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

"Sok információkérés érkezik a virágelhelyezésről" - mondta az [origo]-nak Géczi Béla tűzoltó ezredes, aki szerint amióta szigorúbban ellenőrzik a lépcsőházakat, nagyon népszerű téma lett, hova lehet virágokat rakni. A tűzvédelmi szabályzat alapján ugyanis egy-egy szabálytalanul elhelyezett tárgyért akár több tízezer forintos bírságot is kiszabhat a katasztrófavédelem.

Január óta rendszeresen ellenőrzik a lépcsőházakat ebből a szempontból is. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai csütörtökön bejelentés alapján kezdtek el vizsgálódni a 8. kerületi Dobozi utca egyik Baross utcához közeli házában. Egy névtelen feljelentő - aki a szomszéd házban járt vendégként - szólt a tűzoltóknak, hogy szerinte rossz helyen áll az egyik autó. A kivonuló tűzoltók, ha már úgyis ott jártak, megvizsgálták a lépcsőházat is - az ellenőrzés alatt Géczi Béla a gyakorlatban is megmutatta az [origo]-nak, mit vizsgálnak, és miért büntetnek.

Néhány centiért nem szólnak

Mérlegelésre nincs lehetőség - mondja Géczi Béla -, azonnal bírsággal sújtják azokat, akik a Tűzrendvédelmi szabályzat ellen vétenek. Ez több tízezer forint is lehet. Bár a közvélemény úgy érzi, szigorúbb lett a szabályozás, Géczi szerint korábban semmit nem volt szabad a közös területeken elhelyezni, most viszont megengedőbb a szabályozás. A biztonságos tűzoltás érdekében a folyosókat 110 centiméter szélesen szabadon kell hagyni, vagy 195 centinél magasabbra kell helyezni a tárgyakat. Géczi szerint nem a kis virágcserepekkel van probléma, viszont előfordul, hogy dézsákat helyeznek el a folyosókon, ami füstben, kis látótávolságnál akadályozhatja a tűzoltókat.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Yov6HIR8KjSeyhs0


Az ellenőrzés elején a szakemberek helyeslően bólogattak, amikor meglátták a gang korlátján kifelé függesztett virágládákat - ezek nem akadályozzák az átjárást. Egy kis körbenézés után viszont kiszúrtak egy virágládát, amely befelé állt. Kiderült, hogy a ládában nem virágot tárolnak, hanem abba hamuznak a dohányzók. Miután Géczi ezredes lemérte a 120 centiméter széles folyosót, kiderült, hogy 107 centi szabadon maradt. "Na, ez az, ami az én értelmezésem szerint még belefér" - mondta elnézően.

Az egyik lakót viszont megkérték, hogy tíz centivel rakja magasabbra azt a kovácsoltvas mécsestartót, amelyet díszítésnek helyezett el az ajtaja mellett. "Ez is csak azért van, hogy az állam bevételhez jusson" - mondta a férfi, aki kissé dühösen azt mondta, ha megbüntetik, akkor inkább leüli, de "az állam bácsinak biztos nem fizet". Végül nem bírságolták meg, mert a férfi megígérte, hogy feljebb rakja a mécsestartót.

A lakókat nem nyugtatta meg, amikor azt mondták nekik, hogy nem személy szerint őket büntetik majd meg, hanem a lakóközösséget. A közös képviselő, Rubóczki Attiláné az ellenőrzés közben azt mondta, bízik benne, hogy nem lesz bírság, mert mire a tűzoltók végeznek, a lakók a kéréseiknek megfelelően elpakolnak a folyosóról. Ha mégis megbüntetnék őket, akkor a házközösség fizetnék ki a bírságot, később pedig közös határozattal behajtanák a vétkes lakón az összeget.

Forrás: [origo] videó

Nem szeretik a rácsokat

Minél feljebb értek az ellenőrzést végző tűzoltók a hatemeletes épületben, annál kevesebb látni- és tennivalójuk akadt, ugyanis szinte üresek voltak a folyosók. A negyediken egy kis virágcserepet láttunk, amely nem sok helyet foglalt, Géczi Béla meg is jegyezte, hogy "ez elfogadható virágelhelyezés". Géczi Béla felidézett néhány esetet, amelyet tűzoltóként élt át. Gondot okoznak például a gyűjtögetők, akik nem dobnak ki semmit, így volt, hogy a felgyülemlett kacatok okozta tűzet egy napig kellett oltani. "Nem puszta kötekedés, ha szólnak azért, ha a folyosón ruhát tárolnak, valamint fabútorokat és különböző műanyagtárgyakat" - mondta az ezredes.

Előfordult olyan is, hogy egy rács miatt vesztette életét egy idős asszony, ugyanis nem tudta kinyitni a zárat - mondta. A rácsok elhelyezéséről a lakóknak kell dönteniük, mindenkinek bele kell egyeznie az elhelyezésbe. Géczi Béla szerint a folyosók lezárása ha nem is akadályozza, mindenképpen lassítja a tűzoltók munkáját. Nagyobb gondot akkor okozhat, amikor mozgásképtelen embert kell kimenteni.

Géczi Béla az ellenőrzés végén elégedett volt, szerinte ezzel a házzal egyáltalán nem volt probléma, néhány apróságra hívták fel a figyelmet, a lakók pedig együttműködőek voltak. Máshol előfordulnak gondok, főleg olyan helyeken, ahol a közösség széthúzó, és nem érdeklik az embereket a szabályok, a bírság pedig egyáltalán nem számít azoknak, akiknek amúgy is sok közösköltség-tartozásuk van.