Mi lett azokkal, akik együtt örültek Orbán Viktorral?

Andy Vajna, Mi lett azokkal, akik együtt örültek Orbán Viktorral? cikkhez
Vágólapra másolva!
Díjakat és állami tisztségeket kaptak többen azok közül, akik 2010 tavaszán részt vettek a Fidesz választási ünnepségén. Andy Vajna például kormányzati filmfelelős lett, Kerényi Imre 65 milliós keretből gazdálkodhatott, az Orbán-család fogorvosa pedig nagyszabású programot indított el.
Vágólapra másolva!

A Vörösmarty téren felállított színpadon, több száz lelkes és jópár könnyekig hatott támogató előtt jelentette be Orbán Viktor 2010. április 25-én, hogy "sikerült az oxigénpalack nélküli csúcskísérlet", győzött a fülkeforradalom, a Fidesz és a KDNP kétharmados többséget szerzett a parlamentben. A bejelentés előtt a Fidesz vezérkara a téren álló irodaépületben várta az eredményt.

Az ünneplésre háromszáz vendéget hívtak meg, akik Orbán Viktor beszéde előtt a térre sereglettek az irodaházból. A Fidesz és a KDNP politikusai, akkor még leendő képviselői, államtitkárai és miniszterei mellett feltűnt a vendégek között több ismert ember: színész, énekes, rendező, producer, újságíró, tudós és üzletember. Az [origo] helyszíni tudósításai, fotói és az aznap készült videók alapján megnéztük, kik ünnepeltek akkor a Fidesszel, és mi történt velük az elmúlt két évben.

Andy Vajna filmproducer

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Ennél jobb nem lehet" - kommentálta az eredményt a választások éjszakáján a Vörösmarty téren Andy Vajna filmproducer a Nol.hu videós stábjának. Alig pár nappal a választások után felröppent a hír, hogy a Fidesz Vajnára bízná a filmipar felügyeletét, de 2011 elejéig kellett várnia arra, hogy Orbán Viktor kinevezze a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztosnak. A filmek támogatására szánt összeg a Magyar Mozgókép Alapítványtól átkerült a Vajna által létrehozott Magyar Nemzeti Filmalaphoz, amely 2011-ben 1,6 milliárd forinttal gazdálkodott, de nem költötték el a teljes összeget. A tavalyi maradékot idén már a hatoslottó játékadójából származó pénz egészíti ki, így a becslések szerint több mint négymilliárd forint sorsáról dönt a Vajna vezette testület.

Kovács Ákos popzenész

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Régóta nyílt támogatója a Fidesznek Kovács Ákos énekes, vendégként és fellépőként is rendszeresen részt vett korábban is a párt rendezvényein. Ákos számos szakmai kitüntetés után idén március 15-én átvehette a művészeknek adható legrangosabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat a vele járó szoborral és 8 és fél millió forinttal együtt.

Reviczky Gábor és Balázs Péter színész

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képen Balázs Péter telefonál

A két színész szintén rendszeres vendége volt a Fidesz rendezvényeinek már a választások előtt is. Mindketten megkapták korábban a Jászai Mari-díjat, de a legnagyobb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat a kormányváltás óta, idén márciusban vehették át.

Csoóri Sándor költő

Az MDF és Duna Televízió alapításában is részt vevő költő a rendszerváltás óta aktív a politikai életben, és mindig nyíltan vállalta az értékrendjét is. Már a 2006-os választás éjszakáján is a Fidesszel együtt várta az eredményeket. Csoóri is azok közé a vendégek közé tartozik, akik a Fidesz győzelme óta Kossuth-díjat kapott, de ő kiemelkedik közülük, mert ő az életműdíjnak is felfogható Kossuth-nagydíjat (és vele 15 millió forintot) kapta meg.

Eperjes Károly színész

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Eperjes Károly autogramot oszt

Tudósítóink szerint lelkesen osztogatta az autogramokat a választások éjszakáján a Vörösmarty téren Eperjes Károly színművész, aki régóta támogatója a Fidesznek, sőt 1994-ben a párt országos listájáról bekerült a parlamentbe is, de egy hónappal később lemondott a mandátumáról. Eperjes az első Orbán-kormány idején, 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, idén pedig már Orbán Viktor felkérésére egyike volt azoknak, akik eldöntötték, hogy kik kapják meg a díjat.

Szakmai szempontból nem volt túl sikeres tavaly: szerette volna megszerezni a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztját, de a város nyolctagú kulturális bizottságában csak egy támogatója akadt, mivel nem jelölte meg, hogy mennyi fizetést szeretne, pályázatát formai okok miatt kizárásra javasolták. Eperjes egyébként a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója, és az Új Színház tagja. Színházi lapok szerint ő lobbizott azért, hogy Dörner György kapja meg az igazgatói posztot, bár a múlt hónapban az a hír is felröppent, hogy szakmai konfliktusok miatt elhagyja a társulatot.

Kun Miklós történész

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kun Miklós Harrach Péterrel beszélget

Elmaradhatatlan vendége a Fidesz rendezvényeinek Kun Miklós történész - Kun Béla unokája -, aki a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének vezetőjeként a Szovjetuniót és Oroszországot kutatja. Felesége, Gereben Ágnes szintén történész, és férjével együtt rendszeres vendége a Hír TV műsorainak is. Kun Miklósnak kutatói munkájáért 2011-ben Orbán Viktor adta át a Széchenyi-díjat. Kun a Fidesz kormányra kerülése óta is rendszeresen megjelenik a párt és a kormány rendezvényein - tudósítónk találkozott vele az Operaháznál az alaptörvény tiszteletére rendezett gálaest után, és ott volt a múlt héten Hódmezővásárhelyen is, amikor Orbán Viktor kikérte a várostól Lázár Jánost -, de kormányzati vagy állami feladatot nem kapott.

Kerényi Imre rendező

Kerényi már a választások előtt is harcosan támogatta a Fideszt, volt idő, amikor csapatokat is szervezett volna a párt sikeréért, így egyáltalán nem meglepő, hogy ő is ott volt a választások éjszakáján az ünneplő tömegben. A rendezőt a kormányváltás után Orbán Viktor miniszterelnöki biztosnak nevezte ki, és megbízta azzal, hogy népszerűsítse az új alkotmányt. Kerényi nagy vehemenciával kezdett bele a feladatba: asztalt állíttatott az önkormányzatoknál az új alaptörvénynek, amelyet bárki megrendelhet akár névre szóló dedikációval is - erre és a díszkiadás kinyomtatására 65 millió forintos keretet kapott. A díszkiadás illusztrálására húszmillió forintért rendelt történelmi tárgyú festményeket. Kerényi korábban az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, a feladata az alaptörvény egyéves évfordulójáig, azaz április 25-ig tartott.

Széles Gábor nagyvállalkozó, a Magyar Hírlap tulajdonosa

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa soha nem rejtette véka alá a politikai szimpátiáját, nem meglepő, hogy ő is a helyszínen várta a kétharmados győzelem bejelentését. Széles nem kapott sem állami, sem kormányzati tisztséget, feladatot. Továbbra is határozottan kiáll Orbán Viktor és a kormány mellett, idén januárban egyik kezdeményezője és fő szervezője volt az Orbán Viktort támogató Békemenetnek.

Gazsó L. Ferenc újságíró

A Magyar Hírlaptól nemcsak a tulajdonos, hanem a volt főszerkesztő, Gazsó L. Ferenc is meghívást kapott az ünnepségre. A kormányváltás után a közmédia átszervezésekor Gazsó L. neve felmerült a Duna Televízió és az MTI elnökvárományosai között is. Végül a Kossuth Rádió főszerkesztője, majd intendánsa lett, és a közmédia összevonása után kinevezték az MTVA közéleti főszerkesztőjének, így ő felel a Magyar Televízió és a Magyar Rádió hírműsoraiért.

Bátorfi Béla fogorvos

Az [origo] fotóin nem szerepel, de az Index készített egy videót a választások éjszakáján az irodaházból távozó vendégekről, amelyből kiderül, hogy Bátorfi Béla is együtt ünnepelte a Fidesszel a győzelmet. Bátorfi az Orbán-család fogorvosa, de akkor még ismeretlen volt a közvélemény előtt. A választások után azonban céget alapított a fogászati turizmus fellendítésére, és konferenciát is szervezett, amelyen felszólalt Orbán Viktor és Matolcsy György gazdasági miniszter. Orbán a konferencián arról beszélt, hogy támogatni kell a fogászati turizmust, majd pár nappal később a Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány egymilliárd forintot különített el erre a célra. Miután a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy Orbán a saját fogorvosának szánja a pénzt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hosszú hónapokig nem árulta el, mi lesz az összeg sorsa. Az összegre végül tavaly év végén írtak ki pályázatot, amely után Bátorfi bejelentette, hogy "morális okokból" nem pályázik, ugyanakkor a pályázatra csak olyan fogászatok jelentkezhetnek, amelyek legalább két évre csatlakoztak a Bátorfi cége által indított programhoz.

Melocco Miklós szobrászművész

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Melocco Miklós Bayer Zsolt újságíró társaságában

Melocco Miklós is a Fidesz régi támogatói közé tartozik, többször, például 2007-ben a Kossuth téren is felszólalt a párt mellett. A legtöbb ismert művészvendéggel ellentétben ő nem kapott állami kitüntetést a kormányváltás óta. Tagja viszont a Magyar Művészeti Akadémiának, amely a kormányváltás után önálló fejezetet kapott a költségvetésben, majd önálló közintézmény lett, és az alaptörvénybe is belekerült. Az akadémiát még Makovecz Imre vezetésével alapították a rendszerváltás után, tagjai vállaltan nemzeti érzelmű, konzervatív művészek.