Kövér: Nem akartunk összeveszni a fél világgal

2012.04.24. 19:08

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem diákjai előtt Kövér László arról beszélt, hogy a mögöttük hagyott időszak kormányzati eredményei egyelőre szimbolikusak, a gazdasági teljesítőképesség nem sokkal áll jobban, mint 2010-ben.

Kövér László szerint a mostani kormányoldal nem úgy indult neki a jelenlegi parlamenti ciklusnak, hogy tengelyt akaszt a fél világgal, de egy olyan gazdaságpolitikai stratégiára lett rákényszerítve, amely ezt eredményezte. "Bátrak vagyunk, de nem vakmerőek, szerettünk volna ennél olcsóbban megúszni bizonyos szükségszerű politikai döntéseket" - mondta az államfői jogokat gyakorló házelnök kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos diákköreként működő Ostrakon Hallgatói Szervezet Közéleti körkép című sorozatának rendezvényén.

A politikus felidézte: 2010-ben, kormányra kerülve megpróbáltak egy olyan gazdaságpolitikai stratégiát követni, amelynek az lett volna a javasolt kiindulópontja, hogy miután az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap "cinkos volt abban, hogy az előttünk lévő kormányok meghamisították Magyarország gazdasági adatait", "nyissunk új lapot", és a konvergenciaprogramba, valamint a költségvetési törvénybe írtak legyenek kiradírozva és kerüljenek be oda a valós számok.

Az új kabinet akkor azt kérte, "engedjék már meg nekünk, hogy magasabb legyen az államháztartási hiány, mint amit ők úgy fogadtak el, hogy pontosan tudták, hogy az nem lehet igaz. És erre azt mondták: azt nem lehet" - fejtette ki Kövér, hozzátéve, hogy ekkor kellett bevezetni például a különböző válságadókat, amelyek arról szóltak, hogy ne az emberekről, a magyar vállalkozásokról kelljen "a nyolcadik bőrt lehúzni". "Így voltunk mi tulajdonképpen rákényszerítve egy olyan gazdasági stratégia megindítására", amelynek abból kellett kiindulnia, hogy muszáj teljesíteni azokat a vállalt, ám valótlan gazdasági számokat, amelyeket még az előző kormányzat rögzített - összegezte.

Kövér előadásában kitért arra is, hogy véleménye szerint a mögöttük hagyott időszak eredményei egyelőre szimbolikusak, a gazdasági teljesítőképesség nem sokkal áll jobban, mint 2010-ben. A házelnök az egyetem diákjai és oktatói előtt leghosszabban a nemzetpolitikáról beszélt: a 2002 és 2010 közötti időszakot rettenetes nyolc évnek nevezte, mélypontjának pedig 2004. december 5-ét, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás napját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK