Konstruktív hangulatban tárgyalt Orbán és Barroso

José Manuel BARROSO, az Európai Bizottság elnöke (j) üdvözli ORBÁN Viktor magyar miniszterelnököt az EU brüsszeli székházában 2012.04.24-én
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szóvivője szerint konstruktív hangulatú volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének keddi megbeszélése. Barroso üdvözölte a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban ígért magyar intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Konstruktív hangulatban zajlott a José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti keddi informális tárgyalás - közölte az Európai Bizottság szóvivője. A megbeszélésen elsősorban a Magyarország ellen indított, jelenleg is folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokról esett szó, de beszéltek a Magyarországnak esetleg nyújtandó megelőző pénzügyi segítségről is.

Barroso üdvözölte, hogy Orbán Viktor kötelezettséget vállalt a jegybank függetlenségét biztosító intézkedések maradéktalan teljesítésére, és nyugtázta Orbán rendezésre vonatkozó ígéreteit a többi ügyben, mint az igazságszolgáltatási reform, az adatvédelmi hivatal, illetve a bírák nyugdíjba vonulásának ügye. A bizottság szerdai találkozóján tovább vizsgálja a kérdéses ügyeket - derült ki a közleményből.

A keddi találkozó után a magyar kormányfő közölte, lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől.

Az Európai Bizottság az év elején három kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ezek közül kettő március elején a második szakaszba lépett. Megerősített aggályaira a kormány határidő előtt válaszolt, így most ismét a Barroso vezette testületen a sor, hogy döntsön az eljárások leállításáról vagy folytatásáról. Zajlik még Brüsszelben azoknak a legutóbbi magyar válaszoknak az értékelése is, amelyeket a kormány nem a jogsértési eljárások keretében, hanem azokon kívül álló témákban küldött a bizottságnak.