Rászálltak a rendőrök az elsősegélydobozra

Vágólapra másolva!
Átmenetileg kifogytak a patikákból az elsősegélydobozok, miután az interneten elterjedt, hogy a rendőrök fokozottan ellenőrzik ezeket az autósoknál - írja a Blikk. Ha az egészségügyi dobozban lejár a kötszer szavatossága, a rendőrök büntethetnek. A rendőrség eddig nem válaszolt arra, hogy valóban fokozottan ellenőrzik-e az autókban lévő kötszert.
Vágólapra másolva!

Miután elterjedt az interneten, hogy a rendőrség kiemelten ellenőrzi a kötszerek szavatosságát, hiánycikk lett az elsősegélydoboz a patikákban - írja a Blikk. Több megkérdezett patikában is azt mondták, hogy átmenetileg kifogytak a raktárból a jogszabály által előírt kendők, pólyák. Az egyik gyógyszertárban azt mondták, ki tudják ugyan cserélni a lejárt kötszereket, de a rendőr csak bontatlan vagy leplombált dobozt fogad el - írja a lap.

Habár az egészségügyi doboz legtöbb tartozéka csak kötszer, papíron a gézlapok szavatossága is lejár egy idő után. Vagyis ilyenkor ki kell cserélni a dobozt. Egy internetes körlevél a Blikk szerint arra figyelmeztet, hogy mindenki legyen óvatos, mert a rendőrök a közúti ellenőrzésnél előszeretettel vizsgálják a tapaszok és géztekercsek gyártási dátumát. Ha lejárt a szavatosság, megbüntetik az autó tulajdonosát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője annyit közölt a témával kapcsolatban, hogy nem indult átfogó rendőrségi akció a gépkocsikban kötelezően tartandó elsősegélydobozok ellenőrzésére. Ugyanakkor hozzátette, kollégáinak lehetősége és joga van az elsősegélydobozokk ellenőrzésére. A doboz hiánya miatt a gépkocsi tulajdonosa 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. Elmondta azt is, hogy a megjelent hírek miatt az ORFK kutatást végzett arról, hány, a doboz meglétét vizsgáló rendőri intézkedés történt; eszerint országosan az elmúlt hétben csak néhány tíz esetben szabtak ki helyszíni bírságot, akkor is jellemzően a legalacsonyabb összegben.