Első fokon Dávid Ibolya volt MDF-elnököt és Szilvásy György volt titokminisztert is felmentették a bíróságon.

Felmentette az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben személyes adattal visszaélés, illetve kényszerítés vádja alól Dávid Ibolya volt MDF-elnököt, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét és két társukat a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

A Központi Nyomozó Főügyészség Szilvásy György ellen folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett, különleges személyes adattal visszaélés bűntette, Tóth Károly ellen pedig hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett, különleges személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat. Dávid Ibolyát kényszerítés bűntettével, valamint kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével vádolták. Herényi Károly ellen személyes adattal visszaélés vétsége volt a vád.

A vádirat szerint Szilvásy György miniszterként jogosulatlanul sokszorosíttatta és adta át az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének két fideszes politikussal, Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetéseinek szövegét, illetve hanganyagát. Tóth Károly a vád szerint a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s alelnökeként hatáskörét túllépve bírta rá a minisztert arra, hogy tájékoztatást adjon a bizottság tagjainak.

A két MDF-es politikus a vád szerint ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.

Korábban perbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott Szilvásynak és Dávidnak, pénzbüntetést Tóthnak és Herényinek, ugyanakkor a védők bűncselekmény hiányában felmentést kértek. A múlt heti tárgyaláson az utolsó szó jogán tagadták bűnösségüket az UD Zrt.-ügyben megvádolt politikusok. Dávid Ibolya szerint az eljárás egyetlen célja az volt, hogy politikusi pályákat törjenek meg.