Vágólapra másolva!
Kinagyított régi budapesti fotókkal vagy képzőművészeti alkotások képeivel takarják majd el a főváros nagyobb útjait elcsúfító üres kirakatokat - döntött a Fővárosi közgyűlés. Ki nem bérelt üzletek kirakatai sorakoznak például a Kossuth Lajos utca vagy a Rákóczi út egyes részein, de a Nagykörúton is. Mintaprojekttel kezdik a csinosítást.
Vágólapra másolva!

Régi budapesti városképek, illetve képzőművészeti alkotások takarhatják el a használaton kívüli belvárosi üzletek kirakatait egy mintaprojekt részeként. Az érintett ingatlanok közös logót is kapnak, amelyen feltüntetik a bérbeadó elérhetőségeit - döntött szerdán egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés.

A javaslatot jegyző Ughy Attila (Fidesz-KDNP) városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok szerint a javaslatát az indokolja, hogy a belváros frekventált útvonalain az üres kirakatok állandósultak. Ezt ugyan elsősorban hosszú távon kellene kezelni - egyebek mellett a helyiségbérleti rendszer átgondolásával és a városmarketing eszközeivel -, de rövid távon is rendbe kell tenni a kirakatokat. A tulajdonosoknál el kell érni a rendszeres karbantartást, tisztítást, a kirakatok megfelelő módon való eltakarását - jelentette ki.

A mintaprojektben a bezárt boltok kirakataira az adott helyszínt ábrázoló archív felvétel vagy képzőművészeti alkotást ábrázoló kép kerülne, és az üres üzletek közös logót kapnak, jelezve, hogy az érintett ingatlanok kiadásra várnak, és feltüntetik a szükséges elérhetőségeket is.

A javaslat kidolgozásában - amely az élhető város megteremtéséhez szeretne hozzájárulni - Ráday Mihály főtanácsadó is részt vett - derül ki az előterjesztésből. A döntés létrehozott egy munkacsoportot, amely először megvalósítja majd a mintaprojektet. Vagyis egyelőre még nem dőlt el, hogy először mely útvonalakon jelenhetnek meg a rendbe hozott kirakatok, az előterjesztés mindenesetre többek között a következőket javasolja: a Kossuth Lajos utca, illetve a Rákóczi út egy szakaszát valahol a Ferenciek tere és a Blaha Lujza tér között, vagy a József körút, esetleg a Ferenc körút egy részét.