Tiszabőn még a kukásautót is elárverezik

Vágólapra másolva!
Tiszabőn elárverezik az önkormányzat vagyontárgyait, hogy ki tudják fizetni a község tartozásait. 120 millióval tartoznak, az árverésből 20 milliót remélnek.
Vágólapra másolva!

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre kirendelt pénzügyi gondnok elmondta, az árverésen azok a tételek szerepelnek, amelyeket jogszerűen be lehetett vonni az adósságrendezési eljárásban a bíróság által elrendelt vagyonfelosztásba.

Molnár István, a budapesti Kerszi Zrt. vezetője elmondta, Tiszabőn az után indították meg az adósságrendezési eljárást 2011. februárjában, hogy az önkormányzat nem tudott megegyezni a hitelezőivel. Az adósságrendezési eljárás megindítása után több mint negyven hitelező nyújtotta be követelését kereken 120 millió forint értékben. Nagyobb összegre tart igényt az OTP Bank és a Magyar Államkincstár, míg további összegekre 35 beszállító vár. Az árverésre kitűzött vagyontárgyak összesített kikiáltási ára 20 millió forint alatt van.

Az árverés 44 tételes listáján szereplő, értékesítésre váró vagyontárgyak között 30 belterületi ingatlan, így szolgálati lakások, garázs, gazdasági épületek, beépítetlen telkek, zártkerti ingatlanok, valamint külterületi erdők és legelők találhatók. A kalapács alá kerülő tárgyak egyik legértékesebb darabjának egy szemétszállító teherautó számít, amelyet a kétpói regionális hulladéklerakó építéséhez köthető projekt keretében kapott az önkormányzat.

Az adósságrendezési eljárás elsődleges célja a hitelezőkkel megkötendő egyezség, de mivel Tiszabő önkormányzata hosszabb ideig határozatképtelen volt, nem tudta az ilyenkor kötelező reorganizációs tervet elfogadni, illetve képtelen volt határozatot hozni a hitelezőknek szánt egyezségi ajánlatról. Az önkormányzat működését azért kellett felfüggeszteni, mert a hétfős testület négy tagja egyszerre volt előzetes letartóztatásban a faluban szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal kapcsolatos csalássorozat miatt.