Feljelenti a titkolózó Nemzeti Földalapkezelőt az LMP

Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyésztől, a Kehitől és az Állami Számvevőszéktől is vizsgálatot kér az állami földek bérletére kiírt pályázatok miatt az LMP. Az ellenzéki párt közben polgári pert is indít, mivel a Nemzeti Földalapkezelő nem adja ki neki a pályázatok adatait.
Vágólapra másolva!

Az LMP vizsgálatot kér az állami földbérletek ügyében, és egyúttal feljelentést is tesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka, az ellenzéki párt képviselője. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának LMP-s tagja közölte, nyílt levéllel fordulnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék elnökeihez, valamint a legfőbb ügyészhez. Ebben arra kérik őket, hogy folytassanak rendkívüli vizsgálatot az állami földbérletek ügyében.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a pártja többször is adatokat kért a pályázatokról, de a kormányfőhöz, a kormányzathoz, illetve az NFA vezetőségéhez intézett kérdéseikre nem kaptak választ, mert az illetékesek "a kormányrendeleteik mögé bújva" kikerülték azt. Kitért arra is, hogy képviselőtársával, Schiffer Andrással közösen beperlik az NFÁ-t, mert adatigénylésük ellenére nem hozták nyilvánosságra az állami földbérleti pályázatokat.

A Nemzeti Földalapkezelő tavaly év végén kezdte el meghirdetni 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföld húszéves bérleti jogát. A cél hivatalosan a családi gazdálkodók megerősítése, de a kritikusok szerint a kormány inkább a nagybirtokosokat segíti. Szabó Rebeka már március elején kifogásolta a parlamentben, hogy a pályázóknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és sem az elbírálás szempontjai, sem a pontozás nem nyilvános, a vesztes pályázók pedig nem kapnak indoklást sem.

A kritikusok gyanúját erősíti az az összesítés, amely szerint Fejér megyében nyolc nagyobb érdekcsoport söpörte be a meghirdetett földek közel 90 százalékát, míg a többi 21 indulónak csak a maradék jutott. A nagy nyertesek között több olyan ember van, aki szorosan kötődik a Fideszhez, például Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Puskás Ferenc Futballakadémia elnöke, aki családtagjaival együtt több mint 1200 hektár bérleti jogát szerezte meg.