Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal című lapban vette védelmébe a magyarországi reformokat az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete, aki szerint Orbán Viktor kormánya sem tesz mást, mint az amerikaiak: folyamatosan kísérletezik a demokrácia javításán. Kurt Volker úgy fogalmazott: a magyar törvények nem tökéletesek, de kölcsönös tisztelet és párbeszéd kell, mert a világnak szüksége van Magyarországra.
Vágólapra másolva!

"A Nyugatnak vennie kellene egy mély levegőt. A demokrácia egy kísérlet. Ez egy evolúció, folyamatos kiigazítást igényel. Nem csak egy formája van, és nem egyenes vonalú a fejlődése" - vette védelmébe Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és kormányát a The Wall Street Journal című amerikai üzleti lap véleménycikke.

A cikk szerzője, Kurt Volker, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete szerint ha ma valaki elolvas egy újságcikket Magyarországról, megtudhatja belőle, hogy Orbán hogyan számolja fel a fékeket és ellensúlyokat, vagy hogy az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap vagy a Velencei Bizottság milyen magyar törvények megváltoztatását sürgeti.

Bár a liberális ellenzék örül a Fideszre gyakorolt nyugati nyomásnak, Magyarországon a kritikák erősítik az EU-ellenes hangulatot és a szélsőjobboldali Jobbikot, pont akkor, amikor "a világnak arra van szüksége, hogy Magyarország megerősítse európai és transzatlanti kapcsolatait".

Volker szerint a magyarországi események beleférnek a kísérletező demokrácia kereteibe: megpróbálják kijavítani a problémákat, de közben hibáznak, amit megint megpróbálnak kijavítani. "De ez a demokrácia természete. A még tökéletesebb unió pontosan azt jelenti, hogy az unió soha nem lehet tökéletes" - utalt a szerző Barack Obama elnök híres, 2008-as kampánybeszédére (A More Perfect Union).

"Senki sem állítja, hogy minden magyar reform és törvény tökéletes, vagy akár ésszerű" - írta Volker, aki szerint további változtatásokra van szükség például a jegyban függetlensége vagy az igazságszolgáltatás terén. Ugyanakkor a szerző úgy véli: tiszteletre és párbeszédre van szükség mind Magyarországon belül, mind nemzetközi színtéren.

"Illő tiszteletet kell mutatnunk az emberi vélemények iránt" - idézte Volker az amerikai Függetlenségi nyilatkozatot. Szerinte a nyugatnak tisztelnie kellene Magyarországot, és fordítva, a magyar kormánynak jobban ki kellene tudnia mutatni, hogyan harcol "a szabadság közös ügyéért" - írta Kossuth Lajosra hivatkozva a volt nagykövet.