Meglett az ellopott százmilliós Csontváry

2012.04.28. 20:25

Egy budapesti lakásban találták meg a rendőrök azt a Csontváry-képet, amelyet még március 15-én loptak el ismeretlenek. Az ügyben két embert őrizetbe is vettek. Az ellopott kép annak idején rekordáron, 230 millió forintért kelt el.

Megtalálták a rendőrök Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című, márciusban ellopott, 230 millió forintot érő képét. Az MTI úgy értesült, hogy a sértetlen festményt egy budapesti lakásban találták meg még azelőtt, hogy a tolvajok értékesítették volna. A rendőrség két embert őrizetbe vett az ügyben, a részletekről várhatóan hétfőn tart sajtótájékoztatót a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az addig ismeretlen, Csontváry Kosztka Tivadar által festett kép a hazai árverések történetében minden korábbinál magasabb áron, 230 millió forintért kelt el 2006 decemberében. Az 1902 körül készült képet soha nem állították ki, soha nem árverezték, és reprodukálva is csak egy részlete volt, fekete-fehér felvételen Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában. A kép hollétéről nem tudott a Csontváry-kutatás, de sokszor és sokan hivatkoztak rá. Végül egy olyan család adta fel árverésre, amelynek tagjai nem vallják magukat műgyűjtőnek, de hatvan éve őrizték a ritka kincset.

A legdrágábban vett magyar festményt több más értékes műtárggyal együtt március 15-én lopták el attól a gyűjtőtől, aki 2006-ban megvásárolta. Az ellopott képek között volt Szinyei Merse Pál Vadregényes táj és Mednyánszky László Csavargó, valamint Holdsütés című festménye, amelyek értékét több tízmillió forintra becsülik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK