Barátkozással indította elnökségét Áder János

Áder János eskütétele, parlament, államfőt választ az országgyűlés, köztársasági elnök választás, Áder János a páholyban
Vágólapra másolva!
A durva politikai megosztottság ellen szólalt fel megválasztása után az új köztársasági elnök, Áder János, aki szerint a kemény viták között sem szabad megfeledkezni egymás tiszteletéről. Áder nem jelezte, hogy követni akarja-e a törvényhozás motorjaként működő Schmitt Pál példáját, de azt egyértelművé tette, hogy elkötelezett az alaptörvény mellett.
Vágólapra másolva!

Bár az ellenzék részéről kemény támadások érték a Fideszt, amiért Áder János személyében a párt az egyik aktív politikusát jelölte az államfői posztra, Áder a megválasztása után elmondott beszédében igyekezett bizonyítani, hogy pártos múltja ellenére képes lesz megfelelni az alaptörvényben is meghatározott célnak, amely szerint "a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét". Áder többek között azt mondta, hogy elnökként az első szava a köszöneté, és hangsúlyozta, hogy nemcsak a támogató szavakért hálás, hanem a bírálatokért is. "A kritika józanságra int" - fogalmazott a frissen megválasztott köztársasági elnök.

Az utóbbi néhány évben Magyarországon ritkán szereplő, de korábban a parlamentben aktív szerepet játszó Áder a tőle megszokott visszafogott stílusban beszélt, de kétszer is megállt, hogy vizet igyon, és már a beszéd elején jelezte, hogy nem ment könnyedén a jelölés elfogadása. Megjegyezte ugyan, hogy akik ismerik, tudják róla, hogy "sosem ijedtem meg a feladattól, a felelősségvállalástól", de hozzátette azt is, hogy csak komoly önvizsgálat előtt mondott igent a felkérésre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kétszer megállt vizet inni

Áder már korábban jelezte, hogy megválasztása esetén kilép a Fideszből, és a beszédben nem is utalt pártos múltjára. Sokat beszélt viszont az összefogásnak és egymás tiszteletének a fontosságáról. "Egy nemzet egysége ugyanolyan összetett, mint a zenében az összhang" - fogalmazott Áder, aki szerint egy demokráciában lehetnek kemény viták, de "soha nem hiányozhat belőle egymás tisztelete". Hozzátette, fontos tudni, hogy a sokféleséget csak egy apró különbség választja el a széthúzástól, és ez a különbség a tisztelet.

Áder szerint ma szinte mindenki érezheti úgy, hogy "az elmúlt években, évtizedekben sok méltánytalanság érte, és nehezen gyógyuló sebeket is szerzett", és "ez igaz a politika világára is". "Mit tegyünk hát ebben a helyzetben? Én azt javaslom, ne arról szóljon az életünk, miként toroljuk meg a másikon sérelmeinket!" - jelentette ki az új államfő.

Áder több korábbi államfővel ellentétben nem hirdetett meg konkrét programot, helyette a beszéd központi eleme az egyéni és közösségi teljesítmények elismerése volt. "Mindenkit arra kérek, fontoljuk meg együtt, mit kell tennünk azért, hogy a közélet a teljesítmény megbecsüléséről szóljon" - mondta Áder, aki ezzel a gondolatmenettel szintén a politikai megosztottság ellen szólalt fel, legalábbis egyértelműen ilyen üzenete volt annak, amikor feltette azt a kérdést: "Hova juthatunk egymás teljesítményének semmibe vételével, a kettős mérce állandó alkalmazásával?"

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Áder a megválasztása után

"Vegyünk végre egy nagyon nagy levegőt, és fújjuk ki magunkból múltunk minden belénk ivódott átkát és rossz szokását!" - szólított fel Áder, aki szerint a "közös életünk központi kérdésévé a teljesítményt" kellene tenni. A beszéd végén külön is megszólította a társadalom különböző csoportjait, többek között az anyákat, az időseket, a fiatalokat és a "piaci versenyben becsülettel helytálló magyar vállalkozókat". Az általános üzenet mindenki felé az volt, hogy mindenkinek meg kell becsülnie a saját és mások teljesítményét.

Üzent Áder a külföldnek is. "Szólítom a velünk szomszédos országok népeit, és velük együtt szólítom európai uniós és NATO-beli szövetségeseinket, és innen üzenem nekik, barátsággal és tisztelettel vagyunk irántuk, ami azt is jelenti, hogy ugyanezt a tiszteletet és barátságot a magunk irányában is elvárjuk tőlük" - mondta az új elnök, jelezve, hogy határozott kiállásra törekszik a nemzetközi kapcsolatokban.

Szintén a politikai kiegyensúlyozottságra való törekvést jelezte az, hogy Áder a beszéd egyik pontján úgy fordult a képviselőkhöz, hogy "tisztelt kormánypártiak, tisztelt ellenzékiek". A békés hangvételt erősítette az is, hogy az új államfő méltatta a korábban az SZDSZ-ben politizáló első köztársasági elnököt, Göncz Árpádot. Felidézte, hogy Göncz első megválasztása után azt mondta, nem fog félni a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében. "Világosan látszik, mennyire igaza volt Göncz elnök úrnak" - mondta Áder, aki dicsérte a későbbi, a Fideszhez közelebb álló elnököket, Mádl Ferencet, Sólyom Lászlót és Schmitt Pált is. Áder nem utalt Schmitt távozásának körülményeire.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán gratulál

Bár a beszéd fő üzenete az összefogás volt, Áder azt is egyértelművé tette, hogy teljes mértékben elkötelezett az ellenzék által keményen bírált, egyedül a Fidesz és a KDNP voksaival megszavazott alaptörvény mellett. "Meggyőződésem, hogy az új alaptörvényünk minden tekintetben megfelelő irányt és kereteket jelöl ki számunkra ahhoz, hogy politikai nemzetként mindig helyes megoldásokat találjunk a 21. század alapkérdéseire és kihívásaira" - jelentette ki Áder.

Az új államfő nem tett ugyanakkor olyan egyértelműen a kormánypártokat támogató kijelentéseket, mint Schmitt Pál a megválasztásakor, 2010-ben. Schmitt akkor arról beszélt, hogy a törvényhozás motorja kíván lenni, és ehhez tartotta is magát: egyetlen törvényt sem küldött vissza az Országgyűlésnek, és egyiket sem küldte el az Alkotmánybíróságra. Áder nem tett utalást arra, hogy neki mik a szándékai a törvényhozási munkával kapcsolatban, viszont közölte, hogy "Magyarország köztársasági elnökeként magam is maradéktalanul viselni fogom az alaptörvényben rám rótt felelősséget".