Kazahsztánba utazik Orbán Viktor a héten

Vágólapra másolva!
Együttműködésről tárgyalnak és gazdasági fórumot is tartanak Kazahsztánban Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön kezdődő hivatalos látogatásán. A kormányfő két napot tölt a közép-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Kétnapos hivatalos látogatásra Kazahsztánba utazik csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök - közölte szerdán a Miniszterelnökség. A kormányfő látogatását szerdán a kazah külügyminisztérium is bejelentette.

A látogatás alkalmával megtartják a magyar-kazah kormányközi gazdasági együttműködési bizottság harmadik ülésszakát, valamint egy üzleti fórumot vállalkozók részvételével.

Az 1991-ben függetlenné vált, kőolajban, földgázban gazdag ország és Magyarország között eddig nem voltak gyakoriak a felső szintű látogatások.

Kazah kormányfő utoljára 1996 októberében járt hivatalos látogatáson Magyarországon, akkor Göncz Árpád köztársasági elnök és Horn Gyula miniszterelnök is fogadta Akedzsan Kadzsegeldint. Göncz Árpád 1997 novemberében utazott Kazahsztánba, gazdasági kapcsolatokról is tárgyalt Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel.

2005. februárban Budapesten tartották a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet regionális konferenciáját, amelyen részt vett Danial Ahmetov kazah miniszterelnök is. Ahmetovot fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök, és megbeszélést folytatott Szili Katalin házelnökkel is.

Nurszultan Nazarbajev 2007 novemberében tett hivatalos látogatást Magyarországon. Sólyom László köztársasági elnökkel, Szili Katalin házelnökkel és Gyurcsány Ferenc kormányfővel tárgyalt a magyar-kazah gazdasági együttműködés lehetőségeiről és az energiabiztonságról. 2010 decemberében Schmitt Pál köztársasági elnök részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet asztanai csúcsértekezletén.

Kazahsztán kormányát Karim Maszimov vezeti, aki már többször betöltötte a miniszterelnöki posztot. Az ország fővárosa 1998 óta Asztana. A régi fővárosa Almati/Alma-Ata volt.