Már Ádertől kérnek kegyelmet Gerébnek

Vágólapra másolva!
A leendő államfőnek hétszáz orvos és egészségügyi dolgozó írt levelet, hogy kegyelmet kérjenek a szülész-nőgyógyásznak. Az Országgyűlés szerdán választ új államfőt, az egyetlen jelölt a kormánypártok által javasolt Áder János.
Vágólapra másolva!

Áder Jánostól kéri Geréb Ágnes kegyelmi kérelmének támogatását hétszáz magyar orvos és egészségügyi dolgozó - írja a szerdai Magyar Nemzet. A több száz orvos, köztük szülész-nőgyógyászok és gyermekorvosok, arra kérik a leendő államfőt, hogy adjon helyt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, szülésznő, bába és pszichológus korábban benyújtott kegyelmi kérelmének.

Levelükben, amelyet hamarosan eljuttatnak a leendő köztársasági elnöknek, azt írják, hogy Geréb Ágnes kezei között nem halt meg olyan gyermek, aki kórházban kétséget kizáróan megmenthető lett volna. A szakemberek kiemelik, hogy Geréb Ágnes munkássága jelentős léptékű változásokat hozott a hazai szülészeti ellátásban. Nevéhez fűződik az apás szülések meghonosítása, és ő indította el a ma már szinte minden fejlett országban elterjedt otthonszülést - írja a lap.

Geréb Ágnest februárban jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, és tíz évre eltiltotta hivatása gyakorlásától is. A szülész kegyelmet kért Schmitt Pál korábbi államfőtől, de ezt nem kapta meg.

Geréb Ágnes és négy társának ügye négy esetről szólt. Az egyik esetben a gyermek a vád szerint a szülés levezetése következtében holtan jött világra, a másik esetben fél évvel később meghalt a kórházban. További két esetben a szülő nők kerültek életveszélyes állapotba; ezen esetekben a veszélyeztetés tényét nem tudták bizonyítani.

Az elsőfokú döntés után az [origo] által megkérdezett műhibaperes ügyvédek nem tudtak olyan bírósági döntést mondani, amely szigorúságban akár a közelébe ért volna a Geréb Ágnesre kiszabott büntetésnek. A bíró még a vádat képviselő ügyész indítványánál is súlyosabb büntetést szabott ki. Erről bővebben itt olvashat.

2010. október elején egy másik ügyben vették őrizetbe Geréb Ágnest (miután az általa vezetett születésházból kórházba kellett szállítani egy asszonyt, akinél szülés közben komplikációk léptek fel). Őrizetbe vétele után a szülész előzetes letartóztatásba került, szabadon engedéséért többször tüntettek civil szervezetek. 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van.

Geréb Ágnesnek májusban kell megkezdenie kétéves fogházbüntetése letöltését.