Leugrott a személyzet egyik tagja a philadelphiai sétahajóról az ütközés előtt, derült ki a balesetben elhunyt magyar diákok ügyvédje által bemutatott új videóból.

Új videót mutattak be a közel két évvel ezelőtti philadelphiai kacsahajó-balesetről a két magyar áldozat szüleinek ügyvédei kedden, philadelphiai sajtótájékoztatójukon - jelentette a CBSlocal hírportál. A felvételen látszik, amint a kacsahajó személyzetének egyik tagja a vontatott bárkával való ütközés előtti másodpercekben beugrik a vízbe. Közben látható az is, ahogy a hajó 35 utasa sietve felveszi a mentőmellényt - mondta az egyik ügyvéd, Robert Mongeluzzi.

A személyzetnek 11 perce és 46 másodperce volt arra, hogy figyelmeztesse az utasokat a várható ütközésre, de nem használták ki ezt az viszonylag hosszú időt, csak 45 másodperccel a baleset előtt szóltak nekik, és ez az idő kevés volt a mentőmellény felvételére - tette hozzá. Néhány nap múlva kezdődik Philadelphiában az a polgári per, amelyet a magyar szülők indítottak a vontatóhajót üzemeltető cég ellen.

Egy mosonmagyaróvári diákcsoport 2010. július 7-én egy turistahajón utazott a philadelphiai Delaware folyón, meghibásodott járművük egy 80 méter hosszú hajóval ütközött, a balesetben 35-en megsérültek, ketten pedig életüket vesztették.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság júniusban közzétett jelentése szerint a turistahajó balesetéért elsősorban az azt uszállyal legázoló tolóhajó kormányosa tehető felelőssé, aki szolgálat közben mobiltelefonált és internetezett. Megállapították azt is, hogy a tragikus balesetet megelőző percekben a mozgásképtelenné vált turistahajó fedélzeti matróza is SMS-ezett.