Kiképzésre használja a TEK a Sky Europe kimustrált Boeingjét

2012.05.03. 21:48
Eddig nem tudták gyakorolni, mostantól viszont modellezhetik is a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a túszejtéses, géprablásos szituációkat annak leselejtezett Boeing 737-300-as repülőgépnek a segítségével, amelyet a Sky Europe-tól szerzett a szervezet. A 33 méter hosszú gépet csütörtök éjjel közúton száálítják a TEK zuglói központjába.

Kiképzési célokra használja a Terrorelhárítási Központ (TEK) azt a Boeing 737-300-as típusú, leselejtezett repülőgépet, amelyet csütörtök éjjel szállítanak át közúton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a szervezet Zách utcai központjába - közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója csütörtökön a repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
A Terrorelhárítási Központhoz érkezik a Boing 737-300-as repülőgép

Mint mondta, minden járművön, így repülőn is elfordulhatnak olyan cselekmények, amelyek felszámolására a TEK munkatársainak képességgel kell rendelkeznie, de eddig nem volt módjuk gyakorlatozni, csak modellezni tudták a szituációkat. A legnehezebben megoldható feladat állítása szerint, amikor az elkövetők túszokat ejtenek repülőgépen, de a renitens utasok megfékezése is a központ feladatai közé tartozik.

A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint a 737-300-as Boeinget az amerikai tulajdonostól térítésmentesen szerezték be hajtómű és minden tartozék nélkül, a kiképzéshez szükséges berendezéseket mintegy 3 millió forintért vásárolta meg a TEK.

A repülőtérről péntekre virradóra az Üllői úton és a Hungária körúton keresztül szállítja a repülőt egy túlméretes rakományokat szállító cég a X. kerületi Zách utcába. A Boeingről korábban már levágták a függőleges és vízszintes vezérsíkokat, valamint a szárnyakat is. A gép 33 méter hosszú és 23 tonnás sárkányrészét, valamint egyéb tartozékait két teherautóval szállítják el, majd a TEK központjában visszaszerelik rá a szárnyakat és vezérsíkokat. 

Az Airportal.hu légiközlekedési szakportál csütörtök reggel számolt be arról, hogy az Üllő úton és a Hungária körúton keresztül elszállítják Ferihegyről a 2009 szeptemberében csődbe ment egykori fapados légitársaság, a Sky Europe utasszállító gépét.

Az OM-CLB lajstromjelű 737-es Boeingot 1988-ban gyártották, az amerikai United Airlines üzemeltette 2008-ig, a Sky Europe-hoz 2009 májusában került. Néhány hónap múlva a cég csődbe ment, a gépet Budapestre repülték, főbb műszereit kiszerelték és eladták.