Lemondott Réthelyi Miklós, utódja Balog Zoltán

Vágólapra másolva!
Réthelyi Miklóst Balog Zoltán követi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) élén. Balog jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságát vezeti. A hírt Szijjártó Péter Kazahsztánban jelentette be, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.
Vágólapra másolva!

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció. Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a szóvivő azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek, és nyilvánosságra kell kerülniük.

"Nagy megtiszteltetés számomra a miniszteri jelölés, amelyet elvállaltam, és a legjobb tudásom szerint fogok ellátni. Terveimről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kívánok beszámolni" - írta Balog Zoltán csütörtökön délután kiadott közleményében.

Politikus kell

"A Nemzeti Együttműködés Kormányának minisztereként a kormány megalakulása óta minden erőmmel, gondolatommal és cselekedetemmel szolgáltam a kormány célkitűzéseit azon minisztérium vezetőjeként, amely - Miniszterelnök úr szavait idézve - a kormány szinte felének működését jelenti" - olvasható Réthelyi Miklós lemondólevelében. A távozó miniszter úgy látja: a rábízott feladatot munkatársaival megvalósította, de - mint írta - a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván. A miniszter a Népszabadságnak egyébként már szerdán megerősítette, hogy a "közeljövőben" távozik posztjáról.

A levélben Réthelyi arról is írt, hogy egy ilyen minisztérium példa nélküli mind a magyar közigazgatásban, mind az európai gyakorlatban, működésének kigondolása viták és egyeztetések eredménye. Kitért ugyanakkor arra, hogy az ágazatokat vezető államtitkárok nagyfokú függetlenséggel végezhették munkájukat. "Az oktatási, a kulturális és a szociális intézmények sorsának alakulása váratlanul érte a minisztériumot, de a központi közigazgatás és az ágazatok vezetői rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, hogy ezt - az ágazatonként is eltérő követelményeket jelentő - feladatot is eredményesen tudják megoldani" - írta.

Úgy fogalmazott, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kétéves működése alatt bebizonyította, hogy a minisztérium életre hívásának gondolata helyes volt. Szerinte az elmúlt két év azt is bebizonyította, hogy a kialakított, több területet összefogó működési rend bevált a gyakorlatban. Mint írta, nyugodtabb idők eljöttével a minisztérium alkalmas lesz olyan összetett feladatok komplex kezelésére, mint az egészségmegőrzés, a kábítószer-használat elleni fellépés, a család mint alapérték.

Tavaly is szó volt Balog kinevezéséről

Az [origo] már április közepén megírta, hogy Balog Zoltán fogja váltani Réthelyi Miklóst a kormányban. Balog eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságát vezette. Információnk szerint Balog miniszterként is megtartja a felzárkóztatási ügyeket, sőt az egyházügyi államtitkárság is átkerül a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz (Nefmi), így végképp mamutszervezetté válik az eddig is legnagyobbnak számító csúcsminisztérium; az oktatással, egészségüggyel, kultúrával, szociális és családügyekkel, illetve sporttal együtt így ugyanis már hét önálló területet felügyel majd a tárca, illetve az azt vezető miniszter.

A kinevezés érdekessége, hogy Balog Zoltán neve már tavaly felvetődött Réthelyi Miklós utódaként, akkor azonban az államtitkár csak azzal a feltétellel vállalta volna el a feladatot, ha a tárca kettéválhatott volna egy oktatási, kulturális illetve felzárkóztatási és szociális ügyekkel foglalkozó humán-, valamint egy önálló egészségügyi minisztériumra, de Orbán Viktor nem akarta szétbontani az intézményt. A tárcát eddig vezető Réthelyi Miklós távozása lassan már egy éve napirenden volt: a múlt év nyarán, az Operaház főigazgatójának kinevezéséből fakadó konfliktusa után benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, Orbán Viktor azonban akkor nem fogadta el, és utána sem sietett lecserélni az azóta már többször is nyugdíjba kéredzkedő minisztert.

Valószínűleg az erőforrás-minisztérium államtitkárait is érintheti majd az átalakítás: információink szerint ugyanis Balog Zoltán szabad kezet kért a miniszterelnöktől a rendrakásra. Az [origo] forrásai az esetleges államtitkárcserék közül a leggyorsabbnak és legbiztosabbnak Szőcs Géza leváltását nevezték. A kultúráért felelős, eddig is sokat bírált államtitkár Orbán Viktor mellett, a Miniszterelnökségen kaphat majd valami szimbolikus pozíciót. A legneccesebb ügynek "a KDNP-s államtitkárok megpiszkálását" - legfőképpen Hoffmann Rózsa esetleges eltávolítását nevezték forrásaink, az oktatási államtitkárt korábban ugyanis több alkalommal megvédte és elmozdíthatatlannak nevezte a miniszterelnök.

Még egy nagy változás

Információink szerint nem Réthelyi távozása lesz az egyetlen változás a kormányban. A Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokért felelős Fellegi Tamás helyét veszi majd át, és ő tartja majd a jövőben a kapcsolatot a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel.

Varga Mihály helyét a Miniszterelnökségen információink szerint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője veszi majd át, a hivatalnál azonban további két államtitkár is munkába áll: Szijjártó Péter, a kormányfő eddig államtitkári rangban, de miniszterelnöki biztosként dolgozó szóvivője kilép majd a miniszterelnöki szócső szerepéből, és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz, illetve államtitkári rangot kap a Miniszterelnökségen eddig tanácsadóként foglalkoztatott Győri Tibor is. A Mahir egykori vezérigazgatója, a Fidesz korábbi jogtanácsosa - ahogy eddigi pozíciójában - ezután is a jogi ügyeket viszi majd a szervezetnél.