Bár korábban hiába keresték, csütörtökön megtalálták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Földrajzi Intézetében Gyurcsány Ferenc sógorának 1980-ban írt szakdolgozatát - írta a Pécsi Újság.

A Pécsi Tudományegyetemen csütörtökön megtalálták Rozs Szabolcs dolgozatát - írja a Pécsi Újság. Rozs Szabolcs Gyurcsány Ferenc sógora volt, a volt miniszterelnök az övével azonos, A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címen adott le dolgozatot ugyanazon az egyetemen négy évvel később, az ő dolgozatának csak a bírálata van meg. Az egyetemen korábban azt mondták, hogy egyik dolgozatot sem találják.

A Pécsi Újságnak csütörtökön több forrás is megerősítette, hogy az egyetemen megtalálták az iktatott Rozs-dolgozatot, ugyanakkor a portál azt írta: mindannyian hozzátették, szigorú dékáni utasítást kaptak arra, hogy mivel a PTE feljelentése miatt nyomozás indult az ügyben, nem nyilatkozhatnak.

Rozs Szabolcs szakdolgozatának otthon őrzött példányát a múlt héten mutatta be a Hír TV, Gyurcsány Ferenc azonban megkérdőjelezte a dokumentum hitelességét, mondván, hogy az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem. A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este azt mondta: elképzelhető, hogy azt az ő "ellopott" szakdolgozata alapján, utólag állították össze, ismerve 1984-es diplomamunkájának ma is fellelhető bírálatát, az abban megfogalmazott hibákat, hiányosságokat. Egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének, hogy diplomamunkáját és sógoráét is ellopták az egyetemről, mondván, nehezen hihető, hogy véletlenül éppen ez a kettő tűnt el.

A HírTV még pénteken Célpont című műsorában készített riportot arról, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán.

Gyurcsány Ferenc a HírTV-nek először azt mondta, nem tudott arról, hogy előtte más is leadott volna hasonló témájú dolgozatot a főiskolán. Miután azonban közölték vele, hogy a sógora is ugyanolyan címmel adta le szakdolgozatát nála négy évvel korábban, úgy reagált, hogy akkor feltehetően ő is olvashatta azt.

A HírTV Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálata alapján próbálta meg rekonstruálni az eltűnt 35 oldalas dokumentumot. Ennek során több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amely - még az oldalszámozás alapján is - megegyezik Rozs Szabolcs négy évvel korábbi munkájában olvasható hibákkal, hiányosságokkal. Gyurcsány a Facebook-oldalán "mocskos játéknak" minősítette a HírTV riportját, és bejelentette, hogy lopás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, amiért eltűnt a szakdolgozata az egyetemről. 

Gyurcsány előbb technika és biológia szakos tanárként szerzett diplomát, majd közgazdászként végzett. 1990-ben írt közgazdász-szakdolgozata sincs meg. Azt a Janus Pannonius Tudományegyetem szerint 1996-ban leselejtezték, mivel a bírálók külön javaslata hiányában öt év után ez volt a szokás.