A Jobbik kizárta két képviselőjét

Vágólapra másolva!
Kizárta a Jobbikból Enrdésik Zsoltot és Kisgergely Andrást a párt etikai és fegyelmi bizottsága. Az ügy mögött a párt Borsod megyei belharcai, majd egy furcsa belső levelezés nyilvánosságra kerülése áll.
Vágólapra másolva!

A Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottsága kizárta a pártból Endrésik Zsoltot és Kisgergely Andrást - közölte Staudt Gábor, a bizottság elnöke. A testület előzőleg meghallgatta a két képviselőt. Akik azonban a közlemény szerint "sajnálatosan nem voltak hajlandóak érdemben nyilatkozni arról, hogy az Endrésik Zsolt levelezőrendszeréből kiszivárgott levelek közül melyeket ismerik el valósnak és melyeket manipuláltnak". A bizottság ezért valósnak fogadta el azokat, áll a közleményben.

Endrésik Zsolt a párt borsod megyei elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén mondott le. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik vezette testület "így akarja a pártvezetés - elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató - tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból." A Jobbik elnöksége korábban közölte, hogy szerintük a frakcióból is kizárt Endrésiknek vissza kell adnia mandátumát, aki azonban azt nyilatkozta, hogy nem hajlandó erre.

Endrésik múlt csütörtökön a Hvg.hu szerint azt mondta, hogy ismeretlenek feltörték a személyes email-fiókját és onnan belsős jobbikos címekre leveleket küldtek szét, amelyek egy része valódi volt, egy része manipulált, egy része pedig hamisítvány. A szétküldött levelekben Endrésik Zsolt Pősze Lajossal, Kisgergely Andrással és Nagyházi Zoltánnal egy Hvg.hu-s cikk végleges tartalmáról egyeztetett, amely a Borsod megyei pártharcokról szólt. Az MTI megkeresésére viszont Endrésik Zsolt kijelentette: ez "szemenszedett hazugság", semmilyen köze nem volt a megjelent cikkhez és sosem szivárogtatott ki a Jobbik belső ügyeiről semmit.

Végül ez az ügy vezetett a két képviselő pártból való kizárásához. A pénteki közlemény szerint a fegyelmi bizottság ülésén arról is megkérdezték Endrésiket, hogy rendszeresen kapcsolatot tart Pősze Lajossal, akit még 2010-ben zártak ki a Jobbik-frakcióból, és azóta független képviselő. "A kiszivárgott és nem cáfolt levelek alapján nem csupán magánjellegű volt, hanem a párt belső ügyeinek kiemelt befolyásolására is kiterjedt" a kapcsolattartás - állapította meg a fegyelmi bizottság.

A közlemény szerint a bizottság elfogadhatatlannak tartotta az edelényi majálison történt vaktölténnyel lövöldözést is, amelyről Endrésik és Kisgergely azt nyilatkozta, hogy azt egy Jobbiktól független hagyományőrző egyesület szervezte. "Függetlenül attól, hogy hivatalosan ki vitte oda a kellékfegyvereket, az eset egyértelműen alkalmas volt arra, hogy a Jobbik társadalmi megítélését negatívan befolyásolja, ezért azoknak a jobbikos vezetőknek, akik ebben részt vettek vagy ezt eltűrték, személyesen is felelősséget kell vállalniuk a történtekért" - állapította meg a bizottság, amely mindezek miatt "nem tudott más döntést hozni, mint azt, hogy Endrésik Zsoltot és Kisgergely Andrást kizárja a Jobbikból".