Áder János sem utazik Ukrajnába

Áder János, parlament, államfőt választ az országggyűlés, köztársasági elnök választás, Áder János
Vágólapra másolva!
Nem vesz részt az ukrajnai csúcstalálkozón Áder János államfő más elfoglaltságai miatt - közölte a Külügyminisztérium. A találkozót eddig tíz másik európai állam vezetője mondta le, a bojkott mögött a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő fogva tartásának körülményei és állítólagos bántalmazása állnak.
Vágólapra másolva!

Áder János szerdán megválasztott köztársasági elnök halaszthatatlan új hivatali kötelezettségei miatt nem tud részt venni a közép-európai államfők jaltai csúcstalálkozóján - közölte a Külügyminisztérium sajtó főosztálya. Áder János május 10-én lép hivatalba.

A Külügyminisztérium közölte, hogy a közép-európai elnökök XVIII. találkozójára - amelyet az ukrajnai Jaltában rendeznek meg május 11-12-én - korábban Schmitt Pál volt államfő kapott meghívást. A rendszeresen megtartott eseményen Magyarország "hagyományosan képviselteti magát", ahogyan az a legutóbbi tanácskozáson, tavaly Varsóban is történt.

A felkészülés az október 28-án esedékes ukrajnai parlamenti választásra meghatározó az ország belpolitikai folyamatai alakulásának szempontjából. Mint írták, a tapasztalt kedvezőtlen tendenciák több esetben is "jogos kritikát váltottak ki" Ukrajna nemzetközi, mindenekelőtt európai partnereitől a Külügy szerint. Ráadásul az eddigi felhívások ellenére nem látható komoly előrelépés a kritikus területeken, mint például az emberi jogok és az igazságszolgáltatás, beleértve a Julija Timosenko volt kormányfő és más ellenzéki politikusok elleni, "a szelektív ítélkezés feltételezését megerősítő" eljárásokat.

Forrás: AFP/Ukrayinska Pravda
Julija Timosenko mutatja sérüléseit, azt mondja, bántalmazták a börtönben

A minisztérium szerint a társulási megállapodáshoz kötődő kötelezettségek, mindenekelőtt a jogharmonizáció teljesítésének elmulasztása komoly aggályokat vet fel. Az elvárt teljesítmény felmutatása elengedhetetlen feltétele az EU és Ukrajna kapcsolatai fejlődésének - közölte a Külügy.

Julija Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatalával való visszaélés miatt. A politikus jelenleg - rossz egészségi állapota ellenére - egy harkivi börtön foglya. Ügyvédje szerint a napokban bántalmazták őt, amikor akarata ellenére kórházba szállították, de az ukrán hatóságok szerint ez nem igaz.

Az ügy miatt eddig tíz európai - mások mellett a német, az osztrák, a cseh, az olasz, a szlovén, a román és a horvát - államfő jelezte, hogy nem vesz részt a jaltai csúcstalálkozón, és több vezető politikus lemondta részvételét a júniusi közös lengyel-ukrán rendezésű futball Európa-bajnokságon is.