Tilos lesz láncra verni a kutyákat

Vágólapra másolva!
Akár több száz ezer forintos bírságra is számíthat majd az, aki kegyetlenül bánik egy állattal, a Vidékfejlesztési Minisztérium javaslata ugyanis háromszorosára, tizenöt ezer forintra emelné az állatvédelmi bírság alapösszegét. A tervezet szerint emellett tilos lesz például madarat vagy halat kör alapú edényben vagy akváriumban tartani, a sziámi harcoshalaknak nem szabad a tükörképüket megmutatni, tilos lesz a kutyák fülét kurtítani, 2016-tól pedig az ebeket nem szabad "tartósan" láncra verni.
Vágólapra másolva!

Megemelné az állatvédelmi bírság összegét és szigorítana egyes állattartási szabályokon a Vidékfejlesztési Minisztérium - derül ki az állatvédelmi kormányrendelet módosítását kezdeményező tervezetből. A Kormany.hu-n megjelent javaslat indoklása szerint az európai gyakorlathoz igazítják az állatvédelmi bírság összegét, amely "mára elveszítette visszatartó erejét".

Az 1998-as állatvédelmi bírságról szóló rendelet ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő bírság kiszabását tette lehetővé. Az új tervezet szerint a bírság alapösszege 15 ezer forint lenne, és ezt az összeget kellene a jogsértés körülményeitől függően felszorozni. Így például 150 ezer forintot kellene fizetnie majd annak, aki "elfogadható ok vagy körülmény nélkül" oltja ki egy állat életét. Ugyanekkora, 150 ezres büntetés járna állatkínzásért és állatviadal tartásáért is.

Kilencvenezer forintos bírsággal sújtanák a jövőben azt, aki nem gondoskodik az általa tartott állat biztonságos elhelyezéséről, illetve szökésének megakadályozásáról, és 120 ezer forintos bírságot szabhatnak ki arra, aki nem megfelelően szállít állatot. Ha valaki egyszerre több szabálysértést is elkövet, akkor a tervezet szerint a szorzók összeadódnának, így akár több százezer forint is lehet a bírság összege.

2016-tól nem szabad a kutyát láncra verni

A tervezet szigorítana az állattartási szabályokon is. Meghatározza azt, hogy mekkora űrtartalmú akváriumban tartható hal, vagy más gerinces állat. A javaslat alapján gerinces állatot "kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban tilos lesz tartani, illetve nem szabad "gerinces állat kifejlett egyedét harminc liternél kisebb űrtartalmú" helyre tenni.

Forrás: AFP/Helena Blomqvist
Tilos lesz láncra verni a kutyákat

A tervezet meghatározza, mekkora minimális helyet kell biztosítani egy kutyának: tilos "a kistestű ebet 10 négyzetméternél, közepes testű ebet 15, nagytestű ebet 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani". A tervezet azt nem határozza meg, pontosan mit jelent az, hogy tartósan. (A kistestű kutyának a 20 kilogrammnál könnyebb ebek, nagytestűnek pedig a 40 kilogrammnál nehezebbek minősülnek.)

A tervezetben szerepel az is, hogy milyen feltételekkel, milyen hosszú láncra köthető ki egy kutya. Tilos a "kistestű ebet 4 méternél, közepes testű ebet 6, nagytestű ebet 8 méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötve tartani" - áll a tervezetben, amely szerint 2016-tól egyáltalán nem szabad majd kutyát "tartósan" láncra verni. A tervek szerint a kutya-, macska- és görénykölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani, valamint azt is kimondja a tervezet, hogy a kutyák fülét tilos kurtítani (eddig a tenyésztett ebek fülén lehetett ilyen beavatkozást végezni), és a farkukat is csak az állat hétnapos koráig lehet megvágni - erre azért lehet szükség, mert szűk helyen könnyen megsérülhet a kutyafarok.

A hacoshalak nem láthatják a tükörképüket

A tervezet szerint a jövőben a kereskedésekben a gerinces állatokról, valamint a természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó gerinctelen állatokról is nyilvántartás készül, és a chippel jelölt kutyák adatait is országos adatbázis tartja majd nyilván. A szaktárca így szeretné elérni, hogy átláthatóbb legyen a hazai ebállomány, és csökkenjen a kóbor kutyák száma - áll az indoklásban.

Emellett az új szabályozás tiltaná, hogy díszhalakba - azok látványosabb külleme érdekében - festékanyagot fecskendezzenek. Meghatározza továbbá például, hogy hím sziámi harcoshalakat úgy kell tartani, hogy azok "egymást, illetve tükörképüket ne láthassák". Ezek az állatok ugyanis színpompában, harciasan pózolnak, ha vetélytársat látnak, és a színesebb halakat könnyebben el tudják adni a kereskedők.

A tervezetben az szerepel, hogy a szabályok néhány ponttól eltekintve az idén május elsejétől lépnének hatályba. A javaslat jelenleg közigazgatási egyeztetésen van, vagyis csak később kerül a kormány elé.

A kormány korábbi állatvédelmi terveiről itt olvashatja összefoglalónkat.