Hoffmann maradhat Balog minisztériumában

2012.05.04. 20:13

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt elmondása szerint előzetesen megerősítette pozíciójában a leendő miniszter, Balog Zoltán, aki a távozó Réthelyi Miklóst váltja. Hoffmann szerint az új Nemzeti Alaptanterv napokon belül a kormány elé kerül.

Régóta ismeri Balog Zoltánt, aki az Emberi Erőforrás Minisztériumot fogja vezetni, alapvető kérdésekben egyetértenek, az elmúlt időszakban jó együttműködés alakult ki közöttük - mondta Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára azt mondta, a leendő miniszter "előzetesen megerősített pozíciómban". Hoffmann gyökeres változásra nem számít a minisztériumban.

Tavaly nyáron az államtitkár felajánlotta lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek, mert nem érezte a kellő támogatást politikájához. A kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa éles vitákat folytatott a Fidesz oktatási szakpolitikusával, Pokorni Zoltánnal és más fideszes politikusokkal.

Egy szakmai fórumon beszélve az államtitkár azt mondta, hogy az új Nemzeti alaptanterv (NAT) nem sokban hasonlít az eredetileg tervezettre. Megerősítette, hogy a tervezet napokon belül a kormány elé kerül.

Az államtitkár a mintegy kétszáz intézményvezető és pedagógus előtt tartott tanácskozáson elmondta, hogy rengeteg javaslatot, véleményt kaptak, amelyek beépültek a NAT-ba. Csökkentették a kötelező tananyag mennyiségét, hogy valóban minimumszabályozás valósuljon meg.

"Új tantárgyak csekély mértékben jelennek meg, sok esetben inkább beépítettük az ezzel kapcsolatos társadalmi igényeket a hagyományos tantárgyakba. Egy dolog azonban nem változott: visszatérünk ahhoz a tartalmi szabályozáshoz, amely a nemzeti műveltség egységességét hivatott biztosítani" - mondta Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár kiemelte, hogy visszaállítják az 1985-ben megszüntetett szakfelügyeleti rendszert, a külső szakmai ellenőrzéseket azonban nem egy hivatal fogja végezni, hanem erre továbbképzett pedagógusok. A tervek szerint minden oktatási évben minden intézményt négyszer egy napig fognak ellenőrizni.

Az intézmények jövőbeni működésével kapcsolatban Hoffmann Rózsa kifejtette, a köznevelésben kettéválasztották a fenntartói és a működtetői feladatokat. Előbbi jelenti a szakmai irányítást, amelyre létrehoznak egy intézményrendszert. "Ennek központja a munkaanyagban egyelőre Klebelsberg Intézményfenntartó Központként szerepel. Az elképzelések szerint járásonként lesznek hivatalai, amelyek huszonegy fenntartói feladatot látnak el. Az eddigi fenntartóknál, vagyis az önkormányzatoknál marad többek között a működtetés és a személyi kérdések" - mondta.

A következő tanévben csekély, 2013 őszétől komolyabb változások várhatóak. Akkortól lesz kötelező az erkölcs és hittan oktatás, naponta egy testnevelés óra, bevezetik az új nemzeti alaptantervet felmenő rendszerben. A tervezett pedagógus-életpályamodell kapcsán azt mondta, hogy az kiszámíthatóbbá teszi a pedagógusok életét, növeli bérüket, átrendezi munkaidejüket, 2013-as bevezetésére "jóval több, mint 50 százalék esély van".