Öt percet adott magából a rejtőzködő miniszter

Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter a CERN adatközpont építéséről tartott sajtótájékoztatót
Vágólapra másolva!
Először szólalt fel a parlamenten kívül a nyilvánosság előtt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterként. Némethné alig ötperces, papírról olvasott beszédében üdvözölte, hogy Budapestre helyezi adatközpontját a CERN svájci kutatóintézet, majd a sajtótájékoztató után gyorsan távozott. Az utána felszólaló Pokorni Zoltán azt mondta az [origo]-nak, hogy még szoknia kell a közszereplést Németh Lászlónénak, nem csoda, hogy kiszáradt a miniszter szája az izgalomtól.
Vágólapra másolva!

"A személyes jelenlétemmel is jelezni akartam a beruházás jelentőségét" - mondta az [origo]-nak Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteken, miután megnyitotta a Wigner Adatközpont tervét bemutató sajtótájékoztatót. Ez a bemutató volt a december végén kinevezett Némethné első, parlamenten kívüli szereplése. A sajtótájékoztató után a miniszter azonnal távozott a teremből, és bár utolértük, több kérdésünkre nem akart válaszolni, az őt óvó sajtósok kíséretében gyorsan a Magyar Tudományos Akadémia elnökének szobájába sietett.

Németh Lászlóné tavaly decemberi kinevezése óta kerüli a nyilvánosságot. Egyetlen interjút sem adott, és sem az MTI archívumában, sem a minisztérium honlapján nem találni nyomát annak, hogy ezelőtt részt vett volna bármilyen nyilvános rendezvényen, leszámítva azt, hogy január 2-án ő is ott volt az Operaházban az alaptörvény tiszteletére rendezett gálán - de csak vendégként, szerepelnie nem kellett. A parlamentben is rendszerint Fónagy János államtitkár válaszol helyette a képviselőktől érkező kérdésekre, amit a minisztériuma korábban azzal indokolt az [origo]-nak, hogy Némethné "fokozott munkaterhelésnek van kitéve". A parlamenti szabályok miatt előfordult már, hogy személyesen kellett válaszolnia a parlamentben a képviselők kérdéseire, ezeken az alkalmakon rendszerint papírról olvasta fel a mondandóját.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Németh Lászlóné Pálinkás József és Pokorni Zoltán mellett

"Nincs közéleti tapasztalata, ez egyértelmű" - mondta korábban Némethnéről a fejlesztési minisztérium egyik, névtelenséget kérő dolgozója, és a pénteki sajtótájékoztatón is Némethné volt az egyetlen felszólaló, aki papírról olvasta a beszédét. A miniszter szürke kiskosztümben, Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével és Pokorni Zoltánnal, a beruházás helyszínét biztosító XII. kerület fideszes polgármesterével érkezett az Akadémián tartott sajtótájékoztatóra, amelyen bejelentették, hogy Budapestre helyezi első szintű adatközpontját a világ legnagyobb részecskegyorsítóját üzemeltető CERN.

Nem csoda, hogy kiszáradt Némethné szája

"Egyedülálló csúcstechnológia valósulhat meg Budapesten, ez a beruházás hozzájárul a magyarok nemzetközi tudományos hírnevének megerősítéséhez és a munkahelyteremtéshez" - jelentette ki az elsőként felszólaló Németh Lászlóné, aki többször is bakizott a papírról felolvasott beszédében, és egyszer elnézést is kért amiatt, hogy újrakezdett egy mondatot. Némethné arról beszélt, hogy a kormány nyolc és fél milliárd forinttal támogatja a beruházást, és egy fél mondattal megjegyezte azt is, hogy emellett általánosságban az új Széchenyi-terv is segíti az innováció fejlesztését.

Némethné az alig ötperces beszéd után a pulpitustól visszament a helyére, és rögtön kibontott egy szénsavas ásványvizet. Pokorni Zoltán később erről azt mondta az [origo]-nak: "természetes, hogy a miniszter asszony izgul, kell még a közszereplési rutin neki. Az pedig nem csoda, hogy kiszáradt a szája: például Áder Janó az egyik legrutinosabb közszereplő, de ötször kiszáradt a szája szerdán, amikor államfőnek választottuk".

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Némethnét a sajtótájékoztatóra elkísérte infokommunikációs helyettes államtitkára, Vályi-Nagy Vilmos, aki a miniszternél hosszabban, több mint tíz percig beszélt. A helyettes államtitkár olyan példákkal érzékeltette az épülő adatközpont teljesítményét, mint hogy "az adatközpont majd egy másodperc alatt továbbítani tudja a teljes magyar elektronikus könyvtár adatait, a Széchényi-könyvtár teljes adatbázisát pedig negyed óra alatt". Pokorni Zoltán polgármester a felszólalásában ezt úgy fogalmazta meg, hogy "a Pentagon titkos szobái között lehet akkora adatforgalom, mint amekkora a Svájc és a Hegyvidék között lesz majd". (Az adatközpont Csillebércen épül fel majd jövő januárig.)

Némethnének sietnie kellett

A sajtótájékoztató végén nyilvánosan nem, csak személyes interjúkban lehetett kérdéseket feltenni a résztvevőknek, Némethné azonban azonnal elhagyta a termet. Az egyik sajtós azt mondta, hogy "nem óvni akarják a minisztert az újságíróktól, hanem sűrű a programja, és sietnie kell". A rendezvényen részt vett, de nem szólalt fel Giró-Szász András kormányszóvivő és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Giró-Szász András és Kovács Zoltán a közönség soraiban

Giró-Szász András azt mondta az [origo]-nak, hogy a kormány hangsúlyozni kívánja majd azt is, hogy "a sok rossz emlékű PPP-beruházás után ez egy jó példa a PPP-re". (A PPP, vagyis public-private partnership angol kifejezés, amely a közszféra és a magántőke együttműködését jelenti, az Orbán-kormány 2010-ben leállította a PPP-beruházásokat és a folyamatban lévő szerződéséket is folyamatosan felülvizsgálja.) Kovács Zoltán pedig elárulta, hogy "alapvetően az NFM kommunikálja a beruházást", de "a maga eszközeivel besegít". Kovács szerint ugyanis ez egy olyan nemzetközi jelentőségű beruházás, amely "cáfolja, hogy Magyarország rossz befektetési terület", és a lehető legtöbb helyen jelezni fogják, hogy Magyarországon meg lehet valósítani egy ilyen tervet.