Újabb szervezet kér kegyelmet Geréb Ágnesnek

Vágólapra másolva!
A Szülészeti Egyesületek Európai Hálózata szerint a Geréb-ítélet a magyarországi otthon szülést kísérő bábák folytatólagos ellehetetlenítésének bizonyítéka.
Vágólapra másolva!

Újabb nemzetközi szervezet, a Szülészeti Egyesületek Európai Hálózata (European Network of Childbirth Associations, ENCA) kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy részesítse kegyelemben Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, akit a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen két év letöltendő fogházra ítélt négy otthon szüléses esete miatt - közölte az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint az ENCA-tagok azt is kifogásolják, hogy a büntetőperben a nemzetközi bábaszakértők nem kaptak lehetőséget véleményük kifejtésére. A szervezet április végén megvitatta a magyar szülész-nőgyógyász ügyét. Úgy vélik, Geréb Ágnes büntetőpere és elítélése "megdöbbentő bizonyítéka a magyarországi otthon szülést kísérő bábák folytatólagos ellehetetlenítésének". Ezért a bécsi konferencián részt vevő, 17 ország szülészeti egyesületeit képviselő ENCA-tagok arra kérik a magyar államfőt, hogy Geréb Ágnest haladéktalanul részesítse elnöki kegyelemben. Az ENCA szervezetekből és magánszemélyekből álló hálózat, amely az anyák és a babák szülés körüli ellátásának javításáért kampányol, az Egészségügyi Világszervezetben "megfigyelői státussal bír" - olvasható a közleményben.

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen két év letöltendő fogházra ítélte négy otthon szüléses esete miatt. Az államfői kegyelem érdekében korábban több kormánypárti képviselő is kiállt Geréb Ágnes mellett. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg, eszerint kiállnak Geréb Ágnes mellett, és elutasítják a "meghurcolását". Az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom szerdán közölte az MTI-vel, hogy a brit Királyi Bábakollégium elnöke, Lesley Page professzor azt kéri Áder Jánostól, adjon elnöki kegyelmet Geréb Ágnesnek.

Ugyancsak szerdán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte, hogy a jogerős ítélet ellenére csütörtökön nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. Mint írták, a halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz Geréb Ágnes korábban beadott kegyelmi kérelméről.