Saját tükörképét látja Orbán az európai választásokban

Vágólapra másolva!
A vasárnapi európai választások eredményei Orbán Viktor szerint őt igazolják. A kormányfő szerint kiderült, hogy nem elég a pénzügyi szigor, növekedésre és munkahelyekre van szükség. Szerbiában szerinte optimistábbak lettek a magyarok.
Vágólapra másolva!

"Közép-Európa szép jövő előtt áll" - mondta hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, miután találkozott Zoran Milanovic horvát kormányfővel. Orbán szerint a hétvégi, európai választások eredménye megerősítette ebben a meggyőződésében. A francia elnökválasztásra és a görög parlamenti választásra utalva azt mondta: az európai politika nem korlátozódhat kizárólag a pénzügyi szigorra, mert az emberek mindenekelőtt biztonságra vágynak.

Franciaországban a németek által erőltetett megszorítási politikát ellenző Francois Hollande nyert a vasárnapi elnökválasztáson. Súlyos veszteségeket szenvedtek a görög parlamenti választáson is a fájdalmas intézkedések mellett elkötelezett eddigi kormánypártok. Erről bővebben itt olvashat.

A választási eredmények alapján Orbán úgy látja, Európában a jövőben a munkahelyeket teremteni képes politikáé lesz a főszerep, mint amilyen szerinte a jelenlegi magyar kormány politikája is. A magyar kormányfőhöz hasonlóan fogalmazott Milanovic is, aki szernt jelenleg Európában az elemi, családi biztonság a kulcskérdés, ez motiválja az embereket.

A szerb választások eredményéről Orbán azt mondta: még túlságosan nyersek az adatok, így korai lenne hosszabbtávú következtetéseket levonni belőlük a magyar-szerb kapcsolatok jövőjéről.Annak mindenesetre a kormányfő örül, hogy a szerbiai magyarok a korábbiaknál nagyobb számban mentek el szavazni, ez Orbán szerint az optimizmus jele.