Nincsenek oligarchák Magyarországon, csak nagyvállalkozók, akikre viszont szükség is van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, amikor a Fideszhez kötődő üzletemberekről kérdezte Karácsony Gergely LMP-s képviselő. Orbán szerint az az oligarcha, aki gazdasági hatalma mellé közvetlen politikai tisztséget akar, de állítja, hogy a Fideszben nincs ilyen.

Kormányzati kötődésű üzletemberekről tett fel kérdéseket Orbán Viktor miniszterlnöknek Karácsony Gergely LMP-s képviselő hétfőn a parlamentben. Karácsony felidézte, hogy ugyan két évvel ezelőtt a választások éjszakáján Orbán azt mondta, hogy megdöntötték az oligarchák rendszerét, az LMP-s képviselő szerint ma már általa meg nem nevezett kormánypárti képviselők is úgy vélik, hogy újra oligarchák kezébe került a kormányzás.

Karácsony szerint erre utal az, hogy az állami és uniós források elosztásának területén aki "él és mozog, az Simicska Lajos és Nyerges Zsolt munkatársa volt". A képviselő ezzel utalt arra, hogy több egykori üzlettársuk és céges partnerük is állami tisztséget kapott, illetve hogy Simicska a miniszterelnök szobatársa volt az egyetemi kollégiumban. A Karácsony által emlegetett Nyerges Zsolt Simicska üzlettársa, testvére pedig politikai főtanácsadó a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban.

Karácsony utalt arra, hogy a két üzletemberhez kötődő cégek - köztük a Közgép nevű építőipari vállalat - számos nagy értékű állami megrendelést nyert el az utóbbi két évben, és tulajdonosok több milliárd forint osztalékot vesznek fel a tavalyi eredményük után. "Miért nem a magyar emberek érdekeit képviseli ez a kormány, és miért a Fidesz közeli oligarchák érdekét?" - tette fel a kérdést Karácsony a miniszterelnöknek.

Orbán a válaszát azzal kezdte, hogy ha Karácsonynak tudomása van bármilyen jogsértésről, akkor köteles megindítani az ezzel kapcsolatos jogi eljárásokat, majd ez után kijelentette, hogy "oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek és nem is lesznek". Orbán szerint az oligarcha "az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé", és az ország "fontos ügyeinek elintézését is saját hatáskörbe akarja vonni". Bár nem mondta ki Gyurcsány Ferenc nevét, vélhetően rá utalva közölte azt, hogy ennek több módja van, és ezek közül az egyik az, hogy valaki elfoglal egy pártot, majd még miniszterelnökké is választják.

Orbán kijelentette, hogy "nálunk ilyen nem volt, és nem is lesz", a Fidesz ugyanis "a középosztály kezében tartja a hatalmat". Hozzátette ugyanakkor, hogy "a nemzeti együttműködés rendszerében oligarchák nincsenek, de természetesen a magyar nagytőke képviselői ott vannak".

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Karácsony Gergely kérdez

Karácsony viszontválaszában azt mondta, Simicska Lajos ugyan valóban nem a Fidesz elnöke, de emlékeztetett arra, hogy Orbán nevezte ki őt (még 1993-ban) a párt gazdasági igazgatójának. Az LMP-s képviselő szerint ha Orbán azt hiszi, hogy "bárki Magyarországon beveszi azt a szöveget, hogy Simicska Lajos nem a Fidesz embere", akkor nagyon téved, és "ugyanúgy lapátra fogják tenni, mint a szocialistákat".

Orbán erre úgy reagált, hogy "engem már hamarabb lapátra tettek, mint a szocialistákat", és hozzátette, hogy "fognak még", mert ez egy "ilyen szakma". Közölte azt is, hogy helyesnek tartja azt, ha gazdasági szereplők kapnak állami tisztségeket, abban az esetben, ha jól végzik a munkájukat. Megismételte, hogy szerinte "Magyarországnak nagy magyar vállalatokra szüksége van" minden jelentős területen, és ha nem lesznek ilyenek, "akkor mindent a külföldiek fognak elvinni". Szerinte ezért aki a magyar vállalatokat támadja, az "labanc politikát" folytat.