Csak vánszoroghat a 3-as metró a vonal egyik szakaszán

Vágólapra másolva!
Ideiglenes sebességkorlátozást vezettek be a 3-as metró Népliget és Nagyvárad tér közötti szakaszán. A metró csak 20 km/h-s sebességgel haladhat.
Vágólapra másolva!

Ideiglenes sebességkorlátozást vezettek be a 3-as metró vonalán a Népliget és a Nagyvárad tér között a belvárosba vezető vágányon - közölte kedden a Metróért Egyesület. A metró ezen a szakaszon legfeljebb 20 km/h-s sebességgel közlekedhet. A közlemény szerint a másik vágányon nagyjából öt éve vezettek be egy 40 km/h-s ideiglenes sebességkorlátozást. Az [origo] megkereste a Budapesti Közlekedési Központot és a BKV-t, ahol későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.

A BKV metrós szakszervezetének elnöke megerősítette a sebességkorlátozás hírét. Gulyás Attila elmondta, hogy a korlátozást az egyik váltóberendezés hibája miatt rendelték el. A BKV az [origo]-nak eljutatott közleménye szerint a vágány egyik kitérőjében találtak sínfej-kitörést, ezért van szükség a sebességkorlátozásra. A BKV szakemberei az éjszakai üzemszünetben elvégzik az ideiglenes javítást, amelynek eredményeképpen szerdán már 40 km/órára emelhetik fel a sebességet. A végleges javítást csütörtökre virradóra végzik majd el. A BKV szerint a 20 km/órás sebességnél a forgalom biztonságosan fenntartható, maximum 1 perces késések fordulhatnak elő.

Az automata rendszerrel működő 3-as metró teljes vonalára tavaly decemberben 60 kilométeres óránkénti sebességre vonatkozó korlátozást rendeltek el a sínek kopása miatt. Mivel a hiba kijavítása még nem kezdődött el, ez a korlátozás továbbra is érvényben van, a szerelvényeket az automatika helyett a vonatvezetők irányítják. Szombaton két, egyenként 2 négyzetméteres elem leszakadt a mennyezetről a népligeti metrómegállónál.